18 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: Eπιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών»

Eπιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών»

Μετά τα σχέδια της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός «ευρωστρατού» (συνοριοφύλακες,ακτοφυλακή) προκειμένου να θωρακιστούν τα σύνορα

της Ένωσης από τις μεταναστευτικές ροές, στις 28 Δεκεμβρίου ξεκινά η επιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών» για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Το επιχειρησιακό πλάνο συμφώνησαν την Πέμπτη η Frontex με την ελληνική πλευρά. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων και περισσότερο τεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να υποστηρίξει την Ελλάδα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, θα θέτει μεγαλύτερη έμφαση σε ελέγχους ασφαλείας.



Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, «ο αριθμός των υπαλλήλων θα αυξηθεί σταδιακά, για να φτάσει τους 376 αξιωματικούς (ειδικούς στον έλεγχο, στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων) και διερμηνείς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν».



Στις επιχειρήσεις έχουν προγραμματιστεί να πάρουν μέρος και πολλά πλοία, το προσωπικό των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται στους 376 υπαλλήλους.
Tα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να στέλνουν συνοριοφύλακες και τεχνικό εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξηςΌπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση,«ενώ η συμμετοχή στις κοινές επιχειρήσεις της Frontex είναι εθελοντική, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να στέλνουν συνοριοφύλακες και τεχνικό εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης, εκτός και αν οι ίδιοι αντιμετωπίζουν μια ειδική κατάσταση, που επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση των εθνικών καθηκόντων τους. Η ανάπτυξη στο πεδίο περισσότερων αξιωματικών θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και δακτυλοσκόπησης στα ελληνικά νησιά».

«Δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico ανέφερε ότι δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των εθνικών συνόρων.



Από την άλλη ωστόσο, ο Ιταλός αξιωματούχος αναρωτιέται τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους περί τους 20.000 μετανάστες ανά εβδομάδα, τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν, ούτε να ελέγξουν, όπως αναφέρει.

Αγγίζουν το ένα εκατ. οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν έρθει στην Ευρώπη 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM),«σχεδόν 991.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ευρώπη από τη στεριά και από τη θάλασσα μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο τις ερχόμενες ημέρες».



«Περίπου 4.300 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά την Τετάρτη, περιλαμβανομένων 3.000 στη Λέσβο. Αυτό σημαίνει πως η έξοδος των ανθρώπων που διαφεύγουν τις συρράξεις και τη φτώχεια της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μέσω Τουρκίας συνεχίζεται παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που σχετίζονται με τον καιρό και τη θάλασσα», τονίζει ο Οργανισμός.



«Βλέπουμε πως οι ροές είναι τόσο ισχυρές ακόμη και τώρα, τόσο αργά μέσα στο έτος, που ο IOM εκτιμά ότι μέχρι την Πέμπτη ή ίσως και νωρίτερα θα ξεπεραστεί το όριο του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων»,επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Joel Millman.

 
Ο IOM έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 706 θανάτους στο Αιγαίο. Ο τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει 422 θανάτους από τις 16 Οκτωβρίου ή επτά θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο. 



Παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη γνωστοποίησαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει με τη βία εκτοπιστεί παγκοσμίως πιθανότατα έχει ξεπεράσει τα 60 εκατ.  φέτος, κυρίως λόγω του συριακού εμφυλίου και άλλων παρατεταμένων συρράξεων.

Χρήστος Μαζάνης για την http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: