7 Δεκεμβρίου 2015

ΠΓΔΜ: Δεν αναμένεται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων


ΠΓΔΜ: Δεν αναμένεται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η ΠΓΔΜ δεν αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, να λάβει απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια,ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που δημοσιοποίησε στις 10 Νοεμβρίου, μετέθεσε για μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2016 στην ΠΓΔΜ την εισήγησή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έξι χρόνια,όταν επαναλάμβανε στις ετήσιες εκθέσεις προόδου τη θετική σύστασή της.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως προϋπόθεση για να προβεί σε θετική σύσταση σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την ουσιαστική πρόοδο στις "επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες" και την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η φετινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την ΠΓΔΜ, ενώ διαπίστωσε πως "η ενταξιακή πορεία της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι".

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, "πιστοποιεί παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, παρεμβάσεις στη δικαστική ανεξαρτησία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις εκλογές, καθώς και διαφθορά".

Η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, παρά τις θετικές εισηγήσεις των προηγούμενων έξι ετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είχε υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: