18 Δεκεμβρίου 2015

Ανησυχία Σκοπίων για πιθανό σενάριο κλεισίματος των συνόρων της ΕΕ

Δεκέμβριος 18, 2015.

Σκόπια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι προειδοποίησε για πιθανή αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων της ΕΕ για τους πρόσφυγες, σε συνέδριο που έγινε για το θέμα στα Σκόπια.



Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Σπασόφσκι, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων  θα γίνουν κέντρα υποδοχής και θα καταστεί αναπόφευκτη η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, όπως σημειώνει ηAlsat M.


“Μας ανησυχεί το πιθανότερο σενάριο που είναι το κλείσιμο των συνόρων των κρατών της ΕΕ, με αποτέλεσμα τα κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια να καταστούν κέντρα υποδοχής. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν εντελώς ανεύθυνο και θα ανάψει το φυτίλι της αποσταθεροποίησης στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων.


Ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Άιβο Όραβ, είπε ότι οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας προς την FYROM για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φατμίρ Μπεσίμι, δήλωσε ότι η FYROMεπικεντρώνεται στην προστασία της ασφάλειας της χώρας, αλλά και στους πρόσφυγες.


Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, φέτος περίπου  900 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει από τα Σκόπια προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους στη Δυτική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: