5 Νοεμβρίου 2015

Κέντρο πληροφοριών στην Κακαβιά από την ελληνική και την αλβανική αστυνομία

Κέντρο πληροφοριών στην Κακαβιά από την ελληνική και την αλβανική αστυνομία
Στην ίδρυση κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών στην Κακαβιά αναμένεται να προχωρήσουν η ελληνική κι η αλβανική αστυνομία, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσουν καλύτερα το διασυνοριακό έγκλημα.


Θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί στην πράξη, όσες αποφάσεις ελήφθησαν μέχρι σήμερα είτε έμειναν στα χαρτιά, είτε υλοποιήθηκαν μονομερώς, δηλαδή μόνο από την πλευρά της Ελλάδας.

Η ιδέα για το κέντρο της Κακαβιάς ήταν ένα από τα αποτελέσματα κοινής συνάντησης αξιωματικών Ελλάδας κι Αλβανίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Για την ελληνική πλευρά μείζον θέμα είναι η σύλληψη 590 Αλβανών που κατηγορούνται για σωρεία εγκληματικών ενεργειών στην Ελλάδα και κρύβονται στη γειτονική χώρα.

Κρίσιμο θέμα θεωρούνται ακόμη τα χιλιάδες ΙΧ και φορτηγά που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και τα οποία, αφού αλλοιωθούν τα στοιχεία τους και «ταξινομηθούν» στη γειτονική χώρα, κυκλοφορούν σαν νόμιμα.

Οι αλβανοί αστυνομικοί ζήτησαν «διαρκή και στενή συνεργασία και άμεσο δίαυλο ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελληνικές αρχές για θέματα εγκληματικών δραστηριοτήτων από αλβανούς και όχι μόνο υπηκόους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η σπουδή των στελεχών της αλβανικής αστυνομίας σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούνται στη γειτονική χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τις ΗΠΑ για να περιορίσει τη δράση της αλβανικής μαφίας ως προαπαιτούμενο για να ακολουθήσουν οι διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να υπάρξει και οικονομική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι για την ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται κρίσιμο ζήτημα η «τύχη» των 590 αλβανών πανικών -ορισμένοι προέρχονται και από την απόδραση στις φυλακές Τρικάλων το 2012- που ζουν... ανενόχλητοι και «επενδύουν» τα έσοδά τους από εγκληματική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Επιπλέον υφίσταται θέμα και σύλληψης άλλων περίπου 200 ποινικών καταζητούμενων από τη γειτονική χώρα που έχουν «χαθεί» στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: