19 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: Πέρασαν τα προαπαιτούμενα με απώλειες



Στον εύθραυστο αριθμό των 153 βουλευτών κινείται πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είδε να «χάνει» από την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα των δανειστών τρεις βουλευτές (153 NAI, 137 OXI).

Με απώλειες εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα συμπληρωματικά μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ με 153 ψήφους υπέρ και 137 κατά. Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί και τελείωσε στις 20:30 της Πέμπτης.

Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισε σύσσωμη η Αντιπολίτευση (137 ψήφοι) όπως και όλα τα άρθρα του καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη με αίτημα του ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπράταξη υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18 και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ το Ποτάμι υπερψήφισε τα άρθρα 1,11 και 16 και καταψήφισε τα άλλα.

Kαρατομήσεις και διαγραφές


Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να «καρατομήσει» από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή του Στάθη Παναγούλη, ο οποίος ήταν απών από την ψηφοφορία. 

Σε επιστολή του ο Στάθης Παναγούλης δήλωνε ότι αρνείται να στείλει με την ψήφο του στον δρόμο, βιοπαλαιστές που θα χάσουν τα σπίτια τους, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τη λύση για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας. Δήλωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση να μην παραστεί στην ψηφοφορία, αφού δεν διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή.

Ωστόσο το Μαξίμου ήταν κάθετο και ο Πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον έτερο βουλευτή του, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που επίσης διαφωνούσε με τα μέτρα, να παραιτηθεί και να πραδώσει την έδρα του, όπερ και εγένετο.
Προβληματισμός Τσίπρα μετά την ψηφοφορία
Προβληματισμός Τσίπρα μετά την ψηφοφορία


Πρόβλημα όμως αντιμετώπισε και ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Νικολόπουλος είχε ανακοινώσει το μεσημέρι ότι προτίθεται να καταψηφίσει, όπως και έγινε με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος να τον διαγράψει επίσης από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, αφού προηγουμένως του είχε ζητήσει να παραδώσει την έδρα του, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Νικολόπουλος.

Μετά τα όσα συνέβησαν στην ψηφοφορία διατυπώνονται φόβοι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα υποστεί και νέους κραδασμούς οσονούπω, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο θα έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο με καθόλου «ευχάριστες» ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό σύστημα. Για το θέμα θα ληφθούν «πολιτικές» αποφάσεις την Τρίτη, στο ΚΥΣΟΙΠ, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη δίωρη συνάντησή του με την Τρόικα. 
Mικρή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ κατά την ψήφιση των προαπαιτουμένων
Mικρή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ κατά την ψήφιση των προαπαιτουμένων


Παρακολουθήστε βίντεο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Μεϊμαράκης (ΝΔ):
«Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι προτάσεις της κυβέρνησης», ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί τη σύγχυση, «ότι τα ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία».

«Εάν τα είχαμε ψηφίσει δεν θα χρειαζόταν να τα φέρετε στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο, για «νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά» που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης και «βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία» ενώ εκτίμησε, ότι έρχεται «ο πιο βαρύς χειμώνας».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της πρώτης κατοικίας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία προστάτευσε τους πολίτες την περίοδο της κρίσης και δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός.

«Σήμερα όμως χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν», πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «ένας άγαμος με εισόδημα 680 ευρώ το μήνα δεν προστατεύεται και οικογένεια με εισόδημα 1.700 ευρώ το μήνα χάνει το σπίτι της».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακόλουθη πολιτική και ανέφερε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν «Σεισάχθεια» και ζητούσε από τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τις δόσεις τους.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: