10 Νοεμβρίου 2015

Προθεσμία επτά ημερών για συμφωνία



Η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος αναγνωρίστηκε, το κλίμα των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίστηκε ως θετικό και το αργότερο έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα επικυρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς σε νέο έκτακτο EuroWorking Group, διαβεβαίωναν πηγές του Μαξίμου, λίγη ώρα μετά το τέλος της εξάωρης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.


Τα θέματα που θα «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα είναι η συμφωνία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ρυθμίσεις για τις τράπεζεςΣύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες (σ.σ.: όπως είχε προαναγγείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταμίευσης των προγραμματισμένων 2 δισ. ευρώ καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία έχουν εγκριθεί και έχουν μπει σε ειδικό λογαριασμό .

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

Στην πραγματικότητα, όμως, και παρά το φαινομενικά καλό κλίμα, στην Ελλάδα δίνεται μόλις μία εβδομάδα προθεσμία, προκειμένου να συμφωνήσει σε όλα τα προαπαιτούμενα, εάν φυσικά επιθυμεί να λάβει την πρώτη δόση των δύο δισ. ευρώ, αλλά και να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα και απρόοπτα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, το κρισιμότερο ζήτημα για τους δανειστές είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στην προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οι πιέσεις κρίνονται ιδιαίτερα έντονες, με τους θεσμούς να εφαρμόζουν τη γνωστή τακτική του «μαστίγιου και του καρότου»



Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα, τόνισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια, για να καταλήξουν σε συμφωνία. «Παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που, από τη μία, θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και ταυτοχρόνως δεν θα εκμεταλλεύονται οι υπόλοιποι το πλαίσιο».

Το Eurogroup εξουσιοδότησε το EuroWorking Group να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα για να διαπιστώσει την περαιτέρω πρόοδο και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Ντάισελμπλουμ: Να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέσα στην εβδομάδα

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μέσα στην εβδομάδα, με κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι χαμηλότερο του αναμενόμενου, ενώ τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα, πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

Οι όροι που έχουν τεθεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν, ξεκαθάρισε ο κ. Ντέισελμπλουμ και ανέφερε ότι το Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει να έχει μία σαφή εικόνα, για την οποία θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες και ο ESM.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: