11 Οκτωβρίου 2015

Πολεμικό υπερθέαμα για τα 70ά γενέθλια του Κόμματος



Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στη Βόρεια Κορέα η 70ή επέτειος από την ίδρυση του Κόμματος των Εργατών – του μοναδικού άλλωστε κόμματος που υπάρχει στη χώρα.





Από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Πιονγιάνγκ δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάσει ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος στην ομιλία του κατέστησε γι' άλλη μια φορά σαφές ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα σε ενδεχόμενο πόλεμο. Άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες, πολλοί κρατώντας κόκκινες σημαίες, περνούσαν εκείνη την ώρα από μπροστά του, ενώ πολεμικά αεροσκάφη σχημάτιζαν τον αριθμό 70 στον ουρανό.





Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των τανκς, των πυραύλων και των εκτοξευτήρων ρουκετών που έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η κρατική τηλεόραση της χώρας. Αργότερα παρέλασαν επίσης δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και μαθητές, που σαν μαζορέτες χόρευαν κι ανέμιζαν χρωματιστά πομ πομ.

«Το ατσάλινο φρόνημα και οι ενωμένες δυνάμεις του στρατού και του λαού μας μας έχουν επιτρέψει να διαλύσουμε τις κυρώσεις και την απομόνωση που επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές, και αναγκάζουν τους εχθρούς μας να αισθανθούν ακραία αγωνία και φόβο» είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. «O πολεμικός εξοπλισμός του κόμματος σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε κάθε είδους πόλεμο που θα εξαπολύσουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ».

Και οι εορτασμοί δεν σταματούν εδώ. Πολίτες εθεάθησαν να κάνουν πρόβες σε διάφορες πλατείες της πρωτεύουσας για μια βραδινή παρέλαση με πυρσούς, ενώ μια σκηνή στήθηκε σε ποτάμι για την αποψινή συναυλία του γυναικείου συγκροτήματος Moranbong Band, του δημοφιλέστερου της χώρας.

Κανείς πάντως από τους παγκόσμιους ηγέτες δεν παρέστη στην επέτειο, παρά μόνο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, της πιο στενής συμμάχου της Βόρειας Κορέας. 
Σε αυτόν τον απεσταλμένο του προέδρου Σι Τσινπίνγκ ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τη βούλησή του να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ – σχέσεις που τυπικά παραμένουν εμπόλεμες, καθώς η σύγκρουση του 1950-53 τελείωσε με ανακωχή και όχι με υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. 

Και στο βάθος... πυρηνικά
 
H 70ή επέτειος του Εργατικού Κόμματος έδωσε μια καλή ευκαιρία στον Βορειοκορεάτη ηγέτη να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, μεταδίδει το BBC, και πολλοί καθηλώθηκαν στις οθόνες τους προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχει εξελιχθεί ο πολεμικός εξοπλισμός της χώρας. Εξάλλου, όταν προαναγγέλθηκαν οι εορτασμοί, νωρίτερα το 2015, η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για «οπλισμό αιχμής», κατάλληλο για σύγχρονο πόλεμο. 





Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας προκαλεί καιρό τώρα ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύεται ότι η Πιονγιάνγκ έχει διενεργήσει ήδη τρεις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές και ετοιμάζεται για τέταρτη, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις. 

Τον περασμένο μήνα μάλιστα ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει τα πυρηνικά της όπλα «σε ποιότητα και ποσότητα», υποστηρίζει δε ότι έχει κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα αρκετά μικρή ώστε να χωρά στην κεφαλή πυραύλου. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς και οι ειδικοί θεωρούν δύσκολο να αξιολογηθεί η πρόοδος της Βόρειας Κορέας στη μικρογράφηση πυρηνικών όπλων.

Με πληροφορίες από BBC και euronews
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: