10 Οκτωβρίου 2015


Ένας σύγχρονος οδικός άξονας σπάει την απομόνωση των Γραμμενοχωρίων


13 EPARXIAKH ODOS
• Το αργότερο σε δύο μήνες θα έχει παραδοθεί σε πλήρη χρήση ένας νέος οδικός άξονας, που έχει έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά: Πρόκειται για την 13η επαρχιακή οδό, η οποία διέρχεται από την απομονωμένη και εγκαταλειμμένη ως
πρόσφατα περιοχή των Γραμμενοχωρίων, η οποία έρχεται πλέον πολύ κοντά από πλευράς χρόνου στα Γιάννενα.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων αποκτούν μια κοντύτερη πρόσβαση προς το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς η συγκεκριμένη επαρχιακή οδός συνδέεται με την Εγνατία Οδό και μάλιστα ο κόμβος έχει κατασκευαστεί ήδη από την Περιφέρεια. Την ίδια επαρχιακή οδό θα μπορούν να χρησιμοποιούν επίσης και οι κάτοικοι του Βορείου τμήματος του Νομού που θα θέλουν στη συνέχεια να ταξιδέψουν μέσω Εγνατίας, αποφεύγοντας το Λεκανοπέδιο.

Εργασίες χωρίς παύση…
Οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε εντός του Οκτωβρίου ή το αργότερο εντός του Νοεμβρίου να ασφαλτοστρωθεί και το τελευταίο τμήμα του δρόμου, στην περιοχή του Λύγγου. Η καλή πορεία του έργου, όπως επεσήμανε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οφείλεται και στην ανάδοχο εταιρία, η οποία παρά την παύση πληρωμών που είχε επιβάλλει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο η Κυβέρνηση, συνέχισε κανονικά τις εργασίες και σήμερα το έργο βρίσκεται στο καταληκτικό του στάδιο.
Η οδική σύνδεση της 13ης επαρχιακής οδού, είναι ενταγμένη από τα τέλη του 2011 στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ και το υπό κατασκευή έργο έχει μήκος 15, 2 χιλιόμετρα. Το υπόλοιπο τμήμα- μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας- έχει κατασκευαστεί τη διετία 1999-2000, ωστόσο όπως είπε ο Περιφερειάρχης πρέπει και αυτό να βελτιωθεί ώστε να πάρει τη μορφή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.
Πάει καλά το ΕΣΠΑ Ηπείρου
Η θετική εξέλιξη με την 13η επαρχιακή οδό, ταυτίζεται και με τη θετική εξέλιξη που έχει το ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως είπε χθες ο κ. Αλ. Καχριμάνης η Ήπειρος έχοντας αρχικό πρόγραμμα ύψους 293 εκ. ευρώ, υπογραμμένες συμβάσεις περίπου 340 εκ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχει απορροφήσεις περίπου 312 εκ. ευρώ, ήτοι ποσοστό άνω του 100%, επίδοση που την φέρνει πρώτη ανάμεσα στις Περιφέρειες του «Στόχου 1». Ωστόσο για μια ακόμη φορά δεν παρέλειψε να επισημάνει την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν τα έργα έγκαιρα, υπογραμμίζοντας σχετικά: «Είναι προς το συμφέρον μας  να φτάσουν όλα τα έργα στο τέλος, ώστε να μην έχουμε μεταφερόμενα έργα. Κάποια που έχουν μπει μετά,  ξέρουμε από την αρχή ότι θα είναι έργα γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ ήδη - επειδή ήμασταν έτοιμοι- δημοπρατούμε  από το πρόγραμμα 2014-2020 έργα κατ'  εξαίρεση από όλη την Ελλάδα.  Θεωρώ ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου, είναι πρώτο,  πολύ μπροστά από όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και των Περιφερειών και των Τομεακών, κι αυτό οφείλεται στη δουλειά όλων που έγινε από τη Διαχειριστική Αρχή,  από τους επιβλέποντες και από τους φορείς της Ηπείρου. Επειδή αυτές τις ημέρες έγινε λόγος για τα άλλα δύο που ήταν μπροστά από μας (Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου),  αυτά ήταν στο "Στόχου 1", δηλαδή εμπροσθοβαρή και θα έπρεπε ήδη να είχαν κλείσει. Από όλα τα προγράμματα  του  "Στόχου 2" είμαστε μακράν μπροστά και στις απορροφήσεις, στο δε διάστημα Αύγουστος- Σεπτέμβριος έχουμε κάνει περί τα 14 εκ. πληρωμές".  
Για τα Απορρίμματα
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Περιφερειάρχης και για την τύχη του διαγωνισμού για τη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ. Με αφορμή τις συναντήσεις που είχε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου με τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Περιφερειάρχης εκτίμησε έμμεσα ότι θα υπάρξει αλλαγή της κυβερνητικής στάσης: «Υπάρχουν είπε και στην Κυβέρνηση Υπουργοί, που έχουν καταλάβει ότι αν δεν γίνουν τα συγκεκριμένα έργα με ΣΔΙΤ, δεν θα γίνουν ποτέ».
Υπεραμύνθηκε επίσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου, τονίζοντας ότι ήταν η μόνη που είχε εφαρμόσει όσα προβλέπονταν και είχε δημοπρατήσει το έργο, με το Υπουργείο να δημοσιοποιεί τις προτάσεις του, αργότερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο. «Καταλαβαίνετε ότι έχουμε όλες τις προδιαγραφές. Νομίζω θα επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της πατρίδος, της Ηπείρου και γενικά της Ευρώπης», κατέληξε.
Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, 
http://www.tzourlakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: