13 Σεπτεμβρίου 2015

Φράκτες. Όταν οι δημοκράτες(;) αντιγράφουν τον Enver Hoxha

Του Niko Ago
Η ίδια η φωτογραφία είναι αρκετά εύγλωττη, που θα αρκούσε από μόνη της. Ας προσθέσουμε όμως μερικές λέξεις. Φυλακισμένοι στην Ουγγαρία, φτιάχνουν τον φράκτη στα σύνορα με τη Σερβία, για να μην περάσουν οι πρόσφυγες.
Ανατριχιαστικό. Η ίδια ακριβώς διαδικασία, ακολουθήθηκε από τον δικτάτορα Enver Hoxha στην Αλβανία, στα χρόνια της παντοδυναμίας του. Εκεί, οι πολιτικοί κρατούμενοι (αλλά και ο στρατός) έφτιαξαν το διαβόητο φράκτη με τα συρματοπλέγματα, για να μην φύγουν «οι εσωτερικοί εχθροί του έθνους, του Κόμματος και της δικτατορίας του προλεταριάτου». Και το οξύμωρο ήταν πως «οι εχθροί του έθνους, του Κόμματος και της δικτατορίας του προλεταριάτου», ήταν ακριβώς αυτοί που έφτιαχναν τον φράκτη. Μαζί με τις οικογένειές τους και μέχρι τα δεύτερά τους ξαδέλφια, ή και τα τρίτα, σε πολλές περιπτώσεις.
Ο φράκτης του δικτάτορα Hoxha, απομόνωσε τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο, για περίπου 40 χρόνια. Και υπήρξε, δίχως άλλο, το πιο αναγνωρίσιμο μαύρο στίγμα αυτού το αιμοσταγούς καθεστώτος. Είναι τρομακτικό, για όσους το βιώσαμε, να το ξαναδούμε να συμβαίνει το 2015. Ταπεινωτικό για τον άνθρωπο, μας ξυπνά απίστευτα σκληρέ μνήμες, να δούμε τις ίδιες ακριβώς εικόνες, με φυλακισμένους στη σειρά, τη σακούλα με το φαγητό στο χέρι, με φρουρούς να τους έχουν περικυκλώσει, να ετοιμάζονται να φράξουν το δρόμο «στους εχθρούς του έθνους».
Και αν ο Enver Hoxha ήταν δικτάτορας, και οι μέθοδοί του δικτατορικοί και σαδιστικοί, οι σημερινοί ηγέτες που φτιάχνουν φράκτες, τυπικά είναι Δημοκράτες. Και στην Ουγγαρία, και αυτοί που έφτιαξαν τον φράκτη του Έβρου στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Ή, τουλάχιστον, έτσι λένε.
ΠΗΓΗ: http://apenadi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: