28 Σεπτεμβρίου 2015

Κόντρα Ομπάμα-Πούτιν για τη Συρία



Επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε από το βήμα της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για να εισπράξει λίγο

αργότερα την εξίσου σκληρή απάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, από το ίδιο βήμα.
Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με σειρά χωρών, όπως η Ρωσία, για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες κρίσεις»«Μήλον της έριδος» αποτέλεσε η κρίση στη Συρία, για την οποία και οι δύο ηγέτες έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου. Διαφοροποίησαν ωστόσο ξεκάθαρα τις θέσεις τους σχετικά με τη συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ προκειμένου να επιλυθεί τόσο το πρόβλημα στη χώρα όσο και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις συνεχείς συρράξεις και τη δράση των τζιχαντιστών.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του, ο Μπάρακ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της χρήσης διπλωματικών μέσων για την επίλυση παγκοσμίων κρίσεων υποστηρίζοντας ότι καμία χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα. Υπογράμμισε, δε, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με σειρά χωρών για να αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσεις, ανάμεσα στις οποίες συμπεριέλαβε τη Ρωσία και το Ιράν.



Χαρακτήρισε «επικίνδυνες» και ενάντιες στις αρχές του ΟΗΕ τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι στον βωμό της αντιμετώπισης ενός μεγάλου κακού δεν μπορεί να υποστηρίζεται ένα άλλο. Όπως είπε αυτήν την λογική εκφράζουν και ορισμένες παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις που θέλουν να αγνοηθούν οι διεθνείς κανόνες και να επιβληθεί η τάξη δια της στρατιωτικής δύναμης, δίνοντας έτσι το στίγμα των θέσεων του που θα αναπτύξει προσωπικά στον Ρώσο ομόλογό του και στην κατ' ίδίαν συνάντηση τους

Ασκώντας ουσιαστικά δριμεία κριτική κατά της Ρωσίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ύπαρξη «κάποιων» που θεωρούν ότι πρέπει να υποστηριχθούν «τύραννοι όπως ο Μπάσαρ αλ Άσαντ, ο οποίος σφαγιάζει αθώους πολίτες επειδή η εναλλακτική απέναντί του είναι σίγουρα χειρότερη». 

«Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασκήσει κτηνώδη βία στον λαό του δεν μπορεί να ενοποιήσει το συριακό έθνος» είπε, αναφερόμενος στον κ. Άσαντ. Καταφέρθηκε ακόμη εναντίον όσων «διαστρεβλώνουν το μήνυμα του Ισλάμ», εκτρέποντάς το σε τρομοκρατία. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σε τίποτε «να απολογηθούν όσον αφορά στη βία του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 



Επίσης, συνέχισε την επίθεσή του κατά της Μόσχας λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν ν” ανεχθούν να παραβιάζεται βάναυσα η εδαφική ακεραιότητα ενός κυρίαρχου έθνους, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι το εμπάργκο κατά της Κούβας πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, σημείο στο οποίο οι ευρισκόμενοι στην αίθουσα τον χειροκρότησαν.

Η απάντηση Πούτιν

Παίρνοντας τον λόγο λίγο μετά τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απάντησε» στον Αμερικανό Πρόεδρο λέγοντας ότι η «εξαγωγή των λεγόμενων δημοκρατικών επαναστάσεων» σε σειρά από χώρες συνεχίζεται και η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται ανίκανη να μάθει από τα λάθη της. Ως παράδειγμα, έφερε την αραβική «άνοιξη» λέγοντας ότι οι λαοί όντως επιθυμούσαν αλλαγές «αλλά τελικά πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα;»

Αντί για «θρίαμβο της δημοκρατίας έχουμε βία και κοινωνική καταστροφή» και κανένας δεν νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στη ζωή, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πούτιν: «Θα ήταν πελώριο λάθος να μην συνεργαστούμε με τη συριακή κυβέρνηση»Οι δράσεις που αναλαμβάνονται χωρίς να προϋπάρχει απόφαση του ΟΗΕ θα μπορούσαν να καταστρέψουν το παγκόσμιο σύστημα διεθνών σχέσεων υποστήριξε ο κ. Πούτιν φέρνοντας ως παράδειγμα τις επεμβάσεις σε Ιράκ, Λιβύη κ.ο.κ, τις οποίες χρησιμοποίησε και ως «απάντηση» στις επικρίσεις για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία. 

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί στη βάση μιας ευρύτερης συναίνεσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών με όλους τους εταίρους. Αλλά πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες να υποσκαφθεί η εξουσία και η νομιμοποίηση του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος διεθνών σχέσεων».



Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε ανοιχτά μια εντελώς διαφορετική άποψη για τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί στο θέμα της Συρίας. «Θα ήταν πελώριο λάθος να μην συνεργαστούμε με τησυριακή κυβέρνηση» ξεκαθάρισε.

Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ευρύτερης αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπου τα μουσουλμανικά κράτη θα παίζουν τον πρώτο ρόλο. «Πρέπει πραγματικά να αναγνωρίσουμε ότι μόνον οι Ένοπλες Δυνάμεις του Άσαντ και οι Κούρδοι παλεύουν πραγματικά κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου και των άλλων ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία» τόνισε.

Στη Συρία «ο μόνος νόμιμος συμβατικός στρατός είναι ο συριακός, που πολεμά τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε και επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα ήθελε να βρει έδαφος για κοινή δράστη εναντίον των τρομοκρατών». 

Με το Χαλιφάτο, υπενθύμισε, μάχονται «πάνω από 2.000 ένοπλοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης». «Αντί να τους περιμένουμε να επιστρέψουν, θα έπρεπε να βοηθήσουμε τον Άσαντ να τους αντιμετωπίσει εκεί, στη Συρία».

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: