28 Σεπτεμβρίου 2015

Ιράκ, Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στη μάχη εναντίον του Χαλιφάτου

Ιράκ, Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στη μάχη εναντίον του Χαλιφάτου
Ολοένα και πληθαίνει η συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, εκτός της συμμαχίας των προθύμων υπό τις ΗΠΑ.
Το Ιράκ ανακοίνωσε επίσημα ότι μοιράζεται πληροφορίες αντικατασκοπίας με την Ρωσία, το Ιράν και την συριακή κυβέρνηση για τις κινήσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως η Κίνα ήδη στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους στην Συρία, ενώ κινεζική ναυτική μοίρα πλέει με κατεύθυνση τις συριακές ακτές.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε επίσημα ότι έχει ξεκινήσει να μοιράζεται πληροφορίες «ασφαλείας και αντικατασκοπίας» με την Ρωσία, την Συρία και το Ιράν σε μια προσπάθεια από κοινού αντιμετώπισης της προώθησης του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh, όπως αποκαλείται στα αραβικά).

Έχει δημιουργηθεί επιτροπή που συντονίζει τις πληροφορίες που συλλέγονται στις τέσσερις αυτές χώρες, στο πεδίο της στρατιωτικής αντικατασκοπίας και αναλύει τις πληροφορίες αυτές όπως ανακοίνωσε ο Saad al-Hadithi, ο εκπρόσωπος του γραφείου του Ιρακινού πρωθυπουργού Haider al-Abadi's στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο ανταποκριτής του «Al Jazeera», Imran Khan, μεταδίδει από την Βαγδάτη ότι παρόλο που μόλις επιβεβαιώθηκε επίσημα, «είναι μια παλιά ιστορία».

«Όταν νη συριακή κρίση έγινε εμφύλιος πόλεμος, μαχητές από το Ιράκ πήγαν στη Δαμασκό για να υπερασπισθούν ιερά τεμένη αλλά και να υπερασπισθούν το καθεστώς Άσαντ, μετά από συμφωνία που είχε επιτευχθεί μέσω Ιράν», υποστηρίζει ο ανταποκριτής του «Al Jazeera», για να προσθέσει: «Η ιρανική μάχιμη ομάδα Quds αναμείχθηλε σε μια προσπάθεια να υπερασπισθεί τους Σιίτες μαχητές και είχε ορισμένες επιτυχίες απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧ). Και όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν τις αποστολές όπλων στο Ιράκ ήταν η Ρωσία που ανέλαβε αυτό τον ρόλο».

Και Ρώσοι μέλη του ΙΧ

Η επίσημη ιρακινή στρατιωτική άποψη, είναι πως η Μόσχα αυξάνει την στρατιωτική παρουσία της όσο εντείνονται οι πληροφορίες πως «χιλιάδες τρομοκράτες από ρωσικές περιοχές του Καυκάσου έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Daesh».

Η Ρωσία έχει πωλήσει μαχητικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα στο Ιράκ και σύμφωνα με δημοσιογραφικά σχόλια «πήρε την πίσω θέση μαζί με το Ιράν» την ώρα που οι ΗΠΑ η Γαλλία και η Βρετανία έδειχνα πως βρίσκονται επικεφαλής του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς αυξάνεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Συρία, με την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών ενώ κρίνεται ανεπαρκής η ως τώρα αμερικανική στρατηγική με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των μαχητών του Χαλιφάτου. Επίσης γνωρίζει έντονες επικρίσεις η εκπαίδευση από την Ουάσιγκτον αντικαθεστωτικών ανταρτών στην συρία.

Κινεζικές κινήσεις
Η Κίνα αποφάσισε να βοηθήσει το συριακό καθεστώς στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους , όπως μετέδωσαν λιβανικά Μέσα, σύμφωνα με τα οποία «η άφιξή τους αναμένεται να φτάσει στην Συρία εντός των επομένων εβδομάδων».

Σύμφωνα με την λιβανική ιστοσελίδα Al-Masdar Al-‘Arabi, κινεζικά πολεμικά πλοία πέρασαν ήδη την διώρυγα του Σουέζ και βρίσκονται εν πλω προς την Συρία μεταφέροντας δεκάδες στρατιωτικούς συμβούλους».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα οι Κινέζοι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα συνεργασθούν με τους Ρώσους που ήδη βρίσκονται στην βάση της Λατάκια (Λαοδικίας). 

Η ισραηλινή στρατιωτική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, DEBKAfile, επισημαίνει πως σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning-CV-16, έχει ήδη επισημανθεί πως βρίσκεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς (Ταρσός) και σύντομα θα αφιχθεί εκεί και καταδρομικό με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

Τη είδηση έχει επιβεβαιώσει και ο Ρώσος γερουσιαστής Igor Morozov, μέλος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που ανέφερε πως «το Πεκίνο αποφάσισε να συνταχθεί με τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στέλνοντας πολεμικά πλοία στις συριακές ακτές».
Ο Ρώσος γερουσιαστής είπε ακόμη πως το Ιράν ακολουθεί με την συμμετοχή στις επιχειρήσεις μαζί με τους Ρώσους, με την συμμετοχή των Χεζμπολά.

Πληροφορίες από Al Jazeera / Pravda.Ru
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης από 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: