20 Σεπτεμβρίου 2015

Μπλεγμένοι με το οργανωμένο έγκλημα όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Αλβανίας


Έμμεσα ή ακόμη και άμεσα μπλεγμένοι με το οργανωμένο έγκλημα φέρονται οι περισσότεροι ηγέτες αλλά και κορυφαία πολιτικά στελέχη της Αλβανίας, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Lapsi.al.
Στην έκθεση αναφέρονται ονόματα όπως αυτό του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι η περιουσία του Αλβανού πρωθυπουργού βρίσκεται στις ΗΠΑ κρυμμένη υπό το "πρόσωπο" του αδελφού του Όλσι Ράμα, ενώ υπάρχει και πλήθος κατηγοριών για δωροδοκία για τις οικοδομικές άδειες, όταν ήταν δήμαρχος Τιράνων.

"Η περιουσία του φημολογείται πως ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν σε εταιρείες offshore από τον αδελφό του, Ολσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες" αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Για τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, που σημάδεψε τα τελευταία 25 χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας, η εμπιστευτική έκθεση επικαλείται έρευνα του βαλκανικού ερευνητικού δικτύου BIRN για τους πολυσυζητημένους δεσμούς του με τον Νταμίρ Φάζλιτς, έναν Σερβοβόσνιο επιχειρηματία στον χώρο της ενέργειας, και τις αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση της επιρροής του.
Όσο για τον πρόεδρο της Βουλής και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη (LSI) Ιλίρ Μέτα, η έκθεση αναφέρεται στα συμφέροντά του σε κατασκευαστικές εταιρείες, στο χώρο του τουρισμού, και της ενέργειας και κάνει λόγο για τις σχέσεις του με παράγοντες της μαφίας.
Η έκθεση συντάχθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΟΑΣΕ, όμως αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πλατφόρμες, πάνω στις οποίες αρκετούς μήνες τώρα, έχει ξεκινήσει η μάχη για την αποποινικοποίηση της πολιτικής στην Αλβανία.
Ο χρόνος που συντάχθηκε η έκθεση αυτή συμπίπτει με την έναρξη της μάχης για την "εκκαθάριση" της πολιτικής, η οποία πήρε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση μετά την άφιξή στα Τίρανα, του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από τη μονάδα για τα πολιτικά και δημόσια θέματα του ΟΑΣΕ και έχει διανεμηθεί στης πρεσβείες των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, αφορά συνολικά 31 μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου, μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη.
ΠΗΓΗ: news.gr,  http://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: