20 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 7,5 μονάδες και ρεκόρ αποχής


Σε ύψη ρεκόρ διαμορφώνεται η αποχή, η οποία αναδεικνύεται στον μεγάλο νικητή της εκλογικής

αναμέτρησης, καθώς, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες.
Τα τελικά αποτελέσματα διαψεύδουν το ντέρμπι που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει, όπως όλα δείχνουν, άνετη επικράτησηΣύμφωνα με την ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται να «κλειδώνει» στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τόσο τις δημοσκοπήσεις, όσο και τα Exit-Polls που έδειχναν μάχη μέχρις εσχάτων.

Την ίδια στιγμή εκτός βουλής φαίνεται να μένει η Λαϊκή Ενότητα, αντίθετα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που -κόντρα στις δημοσκοπικές προβλέψεις- εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την Ένωση Κεντρώων.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Singular Logic:




Το τελικό αποτέλεσμα του κοινού Exit-Poll των εταιρειών Metron Analysis, Alco, GPO-OPINION IPSOS, Marc, MRB:


Το πρώτα αποτέλεσμα (19:00) του κοινού Exit-Poll των εταιρειών Metron Analysis, Alco, GPO-OPINION IPSOS, Marc, MRB:


Η κατανομή των εδρών με βάση τα τελικά Exit-Polls (20:00):



Η κατανομή των εδρών με βάση τα πρώτα Exit-Polls (19:00):


Το Exit-Poll του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ:



Το Exit-Poll της Pulse για το Action 24:



Η ψήφος των ανέργων

Ένα ξεχωριστό Exit-Poll αναφορικά με το τι ψήφισαν οι άνεργοι στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, δημοσιεύθηκε μετά τις 19:00, όταν έκλεισαν οι κάλπες.

Οι άνεργοι πολίτες προτίμησαν την Χρυσή Αυγή και την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 16,6% και 15,8% αντίστοιχα. 



Η ψήφος της τελευταίας στιγμής

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις των ψηφοφόρων και το τι ψήφισαν όλοι όσοι αποφάσισαν ποιο κόμμα θα επιλέξουν την ώρα της κάλπης, την τελευταία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.



Tα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου:


Στην Κουμουνδούρου ο Τσίπρας
Στην Κουμουνδούρου μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 20:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αποτελέσματα των Exit-Polls από το σπίτι του.

Ο κ. Τσίπρας φαινόταν εμφανώς ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ώρες τις πρώτες επαφές προκειμένου η χώρα να έχει κυβέρνηση εντός των επόμενων τριών ημερών.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Μεϊμαράκης: «Συγχαίρω τον Τσίπρα για την νίκη»

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 20:30 το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Εισερχόμενος στο κτήριο της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε μια εκλογική μάχη την οποία δώσαμε με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, με πολιτισμό. Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται να ολοκληρώνεται με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Τον συγχαίρω. Να έρθει στη Βουλή και τα υπόλοιπα θα τα δούμε».

«Τον Γενάρη νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα πίστεψαν ότι θα μας τελειώσουν. Η ΝΔ ούτε διαλύεται, ούτε τελειώνει. Η ΝΔ είναι πυλώνας σταθερότητας», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες η ΝΔ κατάφερε να ανεβάσει πάρα πολύ τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Oι αντιδράσεις των κομμάτων

Mε ενθουσιασμό υποδέχθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου διακαναλικού Εxit Poll.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Έχουμε σταθερό προβάδισμα σε όλα τα exit polls. Η απόκλιση εμφανίζεται να είναι 2 έως 6 μονάδες, επομένως δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα διαμορφωθεί η τελική διαφορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πρωτιά. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι σε τρεις μέρες θα υπάρχει κυβέρνηση».

Στάση αναμονής τηρούν στη ΝΔ, παραπέμποντας ουσιαστικά στα επίσημα, ασφαλή αποτελέσματα που θα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τόνιζαν ότι τα exit polls δεν βγάζουν νικητή και ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό της αποχής, η οποία δεν καταγράφεται ούτε καν ενδεικτικά στα exit polls.



Ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κρίνεται -εκ του αποτελέσματος- ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη.

Όπως αναφέρουν επιτελείς της Συμπαράταξης, κατάφεραν να ανεβάσουν τα εκλογικά ποσοστά κατά δύο μονάδες και να αυξήσουν την κοινοβουλευτική δύναμη τους από 13 σε 17 βουλευτές.

Παράλληλα, εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κυβερνητικό σχήμα αναφέρουν ότι θα είναι θνησιγενής σύντομα αν δεν συμπράξει και το δεύτερο κόμμα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρόκειται να ασκήσει αντιπολίτευση για τη δίκαιη εφαρμογή του μνημονίου», αναφέρουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.



Εξάλλου, αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα εκφράζει το επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την ανακοίνωση των exit polls που θέλουν το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας να δίνει μάχη για να μπει στη βουλή, με ποσοστά που κυμαίνονται από 2,5%-3,5%.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, αναμένονται τα πρώτα πραγματικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.



Tα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών αναμένουν στο Ποτάμι, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής εικόνα.

Διευκρινίζουν πάντως ότι το Ποτάμι, επιμένει στη πάγια θέση του «για ανάγκη συνεργασίας την επόμενη μέρα όλων των κομμάτων που στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αυτό σημαίνει και τη ΝΔ» και προσθέτουν ότι, αυτό άλλωστε δείχνει και η μεγάλη αποχή.

Τα ίδια στελέχη και στο ερώτημα για το τι είδους κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί, παρέπεμψαν στα δύο μεγάλα κόμματα του 30% τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να απαντήσουν.

«Εμείς δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τις θέσεις τις οποίες θα πάρει το κόμμα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα δούμε, θα κρίνουμε και αν χρειαστεί θα δώσουμε ψήφο ανοχής», ανέφεραν.

Την υπόσχεση ότι από αύριο το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα «θα τελειώσουμε την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης» έδωσε ο Πάνος Καμμένος, στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης.

«Ο λαός αποφάσισε ότι από εδώ και πέρα δεν παρέχεται ασυλία και προχωράμε στην επόμενη μέρα με νηφαλιότητα, στην νέα διακυβέρνηση που έχει στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, τη λιτότητα και την ανεργία. Παρά τον ανελέητο πόλεμο, οι πολίτες μας όρισαν σαν εγγυητές για την πρόοδο του τόπου. Θα τηρήσουμε την εντολή τους με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα προχωρήσουμε σε κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», τόνισε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ.

«Κάναμε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση, θα ενωθούμε οι Έλληνες. Έχουμε μια αγάπη και έναν κοινό στόχο, την Ελλάδα. Δώσαμε μάχη απέναντι σε δημοσκόπους, πληρωμένους δολοφόνους που μας ήθελαν εκτός Βουλής. Γνώριζαν τα αποτελέσματα αλλά από το μεσημέρι ήθελαν να προστατέψουν αυτούς που τους πληρώνουν, τους νταβατζήδες της μεταπολίτευσης», συνέχισε ο κ. Καμμένος και κατέληξε:

«Τελείωσαν τα πάρτι στη Μύκονο με τις σαμπάνιες των 60.000 ευρώ, τέλος οι μίζες, τέλος τα θαλασσοδάνεια».



Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου μετά τις 22.00 το βράδυ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κοινή δήλωση των δύο προέδρων για σχηματισμό κυβέρνησης απόψε.



Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: