13 Σεπτεμβρίου 2015

Νότια Σερβία: Εγκρίθηκε η δημιουργία Ένωσης Αλβανικών Δήμων


Σεπτέμβριος 13, 2015.

 Πρέσεβο.

Σε συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων των τριών αλβανικών δήμων στη Νότια Σερβία: Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (χθες) η δημιουργία Ένωσης Αλβανικών Δήμων της Σερβίας.

 Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα αμοιβαίο μέτρο με τη συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας για τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας αποφάσισαν να προβούν σε ένα παρόμοιο μέτρο προκειμένου, όπως διατείνονται, να οδηγηθούν σε ένα ποιοτικό επίπεδο  ζωής και καλύτερης προστασίας των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.

Στη συνεδρίαση ειπώθηκε εμφατικά ότι «κανείς δεν χαρίζει, αλλά μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό μας αξίζει».

Τη συνάντηση των Συμβούλων μποϊκόταρε το (αλβανικό)  Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης, από το οποίο δύο μέλη του έχουν εκλεγεί στο σερβικό κοινοβούλιο. Ο ηγέτης του κόμματος αυτού, ο Ρίζα Χαλίμι, καταδίκασε την πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας ότι το μόνο στόχο που έχει είναι η απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων των αντιπάλων του.

Κατά τη στιγμή  της συνεδρίασης το κόμμα αυτό γιόρταζε στα γραφεία του τα 25 χρόνια της ίδρυσής του.

«Παρά τις απειλές και τις χθεσινές προειδοποιήσεις από τη σερβική ηγεσία», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα, «σήμερα μπροστά  από το δημοτικό κτήριο του Πρέσεβο η κατάσταση είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία, αλλά ούτε πολίτες που να επικροτούν την πρωτοβουλία. Οι περισσότεροι  από τους κατοίκους του Πρέσεβο δεν γνωρίζουν καν, ότι έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ένωση. Πολλοί διερωτούνται, εάν αυτή θα γίνει αντιληπτή από τις αρχές του Βελιγραδίου και αν θα καταφέρει να λειτουργήσει αποδοτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: