13 Σεπτεμβρίου 2015

Το πετρέλαιο μπορεί να πέσει έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι


Το πετρέλαιο μπορεί να πέσει έως και τα 20 δολάρια το βαρέλιΠαρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που παρουσιάζει αυτό το διάστημα, ειδικοί στην Αμερική υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η τιμή του αργού πετρελαίου να πέσει έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο εξάμηνο


Λόγω του κορεσμού στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του έχει παρουσιάσει καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς σημαντική πτώση, φτάνοντας και σε επίπεδα αρκετά κάτω των 50 δολαρίων των βαρέλι. Όμως ειδικοί αναλυτές από την Goldman Sachs υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε δει ολόκληρη την πτωτική πορεία του μαύρου χρυσού. Και πως δεν είναι διόλου απίθανο το επόμενο εξάμηνο οι τιμές του να πέσουν στο μισό από τις σημερινές, ακόμα και να φθάσουν στα επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι.

Στην πραγματικότητα η αγορά είναι πιο κορεσμένη απ' ότι περίμεναν και οι πιο καλά πληροφορημένοι αναλυτές, και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί και μέσα στο 2016, με τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξάνουν την παραγωγή τους και την παγκόσμια ζήτηση να παρουσιάζει αισθητή μείωση. Κάτι που επιτείνεται ακόμα περισσότερο από την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας αλλά και τα κακά αποτελέσματα των αναδυόμενων αγορών. 

Αυτή η εικόνα της αγοράς δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στην αγορά πετρελαίου, καθώς το υποχρεώνει να πέσει ακόμα περισσότερο σε τιμή, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και να μπορέσουν να καταναλωθούν τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Αλλά και να γίνει ασύμφορη η εξόρυξη του για τις χώρες παραγωγής έτσι ώστε να μειώσουν και αυτές την παραγωγή σε πιο λογικά επίπεδα απ' ότι σήμερα.

Γι' αυτό τον λόγο, οι αναλυτές της Goldman Sachs κάνουν λόγο για πτώση της τιμής σε πρωτοφανή εδώ και χρόνια επίπεδα, για κάποιο εύλογο διάστημα μεταξύ 6 έως και 12 μηνών έτσι ώστε να επανέλθει σε μία ισορροπία το πετρελαϊκό ισοζύγιο σε κανονικά επίπεδα. 

Όμως και πάλι πολύ δύσκολα η τιμή θα ξεπεράσει ξανά τα 50 δολάρια το βαρέλι, εκτός αν υπάρξουν κάποιοι αστάθμητοι γεωστρατηγικοί παράγοντες που αυτή την στιγμή δεν είναι ορατοί στο άμεσο μέλλον. 

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: