31 Αυγούστου 2015

Η Σερβία άνοιξε τις θύρες για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Οι πρωθυπουργοί Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες

Αύγουστος 31, 2015.

Η σερβική εφημερίδα «Βετσέρνι Νόβοστι» αναφέρει ότι η ημερομηνία της συνεδρίασης μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να είναι η 16η Δεκεμβρίου, ενώ το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ, θα γίνει αργότερα αυτό το έτος.



Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, έχει ανοίξει ο δρόμος  για την έναρξη του πρώτου κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων της Σερβίας,  για ένταξη στην ΕΕ.

Το πρώτο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι το κεφάλαιο 35 που ασχολείται με το Κοσσυφοπέδιο.

Η ύπαρξη συναίνεσης μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα του σερβικού κράτους, ώστε να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την Σερβία, στην πορεία της προς την ΕΕ, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Επισημαίνεται, ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και εκτός από το άνοιγμα του κεφαλαίου 35, στην πρώτη φάση των συνομιλιών αναμένεται να συζητηθεί και το κεφάλαιο 32, που ασχολείται με το δημοσιονομικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: