29 Ιουλίου 2015

Ο Τούρκος πρόεδρος στην Κίνα για νέα πρόταση αντιπυραυλικής άμυνας

Ιούλιος 29, 2015.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να εξετάσει μια νέα πρόταση από την Κίνα για την αγορά συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την επίσκεψή του, σήμερα, στο Πεκίνο.



Το 2013, η Άγκυρα επέλεξε την «China Precision Machinery Import and Export Corp», η οποία είχε προσφέρει για το αντιπυραυλικό σύστημα της Τουρκίας το ποσό των 3,4 δις ευρώ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη με τη σειρά τους, εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ και της συμβατότητας του κινεζικού εξοπλισμού με τα συστήματα της Συμμαχίας.

Για το λόγο αυτόν, η συμφωνία καθυστέρησε και  η Άγκυρα άρχισε διαπραγματεύσεις με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες για την αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι τουρκικές αρχές  είχαν ανακοινώσει, τότε,  ότι η Κίνα δεν πληροί όλες τις απαιτήσεις που καθορίζονται στη συμφωνία.

«Η καλύτερη προσφορά προέρχονταν από την Κίνα, αλλά η εξέλιξη της κατάστασης οδήγησε σε καθυστερήσεις. Εάν λάβουμε μια πρόταση, η οποία θα βελτιώνει την προηγούμενη, θα τη δούμε θετικά», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, πριν από την αναχώρησή του για την Κίνα.

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής δεν δίνει σαφή απάντηση εάν επιθυμεί να ενσωματώσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με το σύστημα του ΝΑΤΟ ή όχι.

Στη διάρκεια της δημοπρασίας, η αμερικανική «Raytheon» είχε προτείνει το δικό της αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, μια πολυεθνική ευρωπαϊκή εταιρεία (MBDA) έκανε, επίσης, πρόταση. Η Ρωσία,  απομακρύνθηκε από τον πρώτο γύρο της δημοπρασίας, αλλά ακόμη ενδιαφέρεται για τη διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: