30 Ιουλίου 2015

Νέο Αλβανικό Πανεπιστήμιο θα δημιουργηθεί στα Σκόπια

Φωτό της πόλης των Σκοπίων- από Βορρά προς Νότο

Ιούλιος 30, 2015.

Στο ήδη υπάρχον «αμοιβαίο απαρτχάιντ», δηλαδή των πρακτικών  που ακολουθούν  οι  Σλάβοι και οι Αλβανοί, ως οι δύο πιο πολυπληθείς ομάδες στην πΓΔΜ, δημιουργούν πραγματικά όρια πέρα από την κοινωνία, τώρα  στην εκπαίδευση.


Το αλβανικό πολιτικό κόμμα ‘Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση’ (DUI) εκπόνησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός αλβανικού πανεπιστημίου στην πόλη των Σκοπίων, πρωτεύουσα της  πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Φορείς του έργου, του οποίου θα διαχειριστούν τα εγκαίνιά του, είναι οι Αλβανοί πολιτικοί, Αζίς Πολοτσάνι, Ρίζβαν Σουλεϊμάνι και η Ερμίρα Μεχμέτι.

Αυτό το τρίο κρατά εμπιστευτική αυτή την πρόθεση, αλλά έχει, ήδη, δηλώσει ότι προγραμματίζει  να εμπλουτίσει (το πανεπιστήμιο) με έναν αριθμό ξένων καθηγητών.

Το νέο πανεπιστήμιο  προτίθεται να δημιουργηθεί στις εγκαταλειμμένες  εγκαταστάσεις του στρατοπέδου ‘Ίλιντεν’.

Το όλο θέμα αναφέρεται από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης  των Σκοπίων, ενώ οι επίσημες αρχές, όπως ο υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει τίποτε – από επίσημη οδό ενημέρωσης- για το νέο πανεπιστήμιο στα Σκόπια στην αλβανική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: