25 Μαΐου 2015

Έντι Ράμα: Οι Αλβανοί θα ενωθούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση


«Ράμα: Η ένωση των Αλβανών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν υπάρχει άλλο σενάριο», γράφει το δημοσίευμα

Μάιος 24, 2015.

Χθές, Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μετέβη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ισμαήλ Κεμάλι- Ismail Qemali (1844- 1919), του ιδρυτού του Αλβανικού Κράτους, που υπήρξε και ο πρώτος πρωθυπουργός της Αλβανίας. (Η πόλη Αυλώνας της Αλβανίας, έλαβε την ονομασία της οικογένειάς του, Βλόρα)




Στην ομιλία του κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, δήλωσε ότι ήταν τιμή  του να παραβρίσκεται στα αποκαλυπτήρια του Μεγάλου Γέροντα, που είναι μια συμβολική πράξη,  για την Πρίστινα.
 
«Δεν υπάρχει πιο υψηλή χειρονομία για έναν πρωθυπουργό, από το να εγκαινιάζει το άγαλμα του ανθρώπου που θεμελίωσε το αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια. Κάθε άγαλμα που στήνεται για τον Μεγάλο Γέροντα, υπενθυμίζει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των Αλβανών. Είναι μεγάλη τιμή που το χάλκινο άγαλμά του αποκαλύφθηκε στην Πρίστινα», είπε ο Ράμα.

Με την ευκαιρία  αυτή, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο Ισμαήλ Κεμάλι, είχε ζητήσει να σέβονται τα δικαιώματα των Αλβανών στα Βαλκάνια.

«Όταν οι Αλβανοί στα Σκόπια, ζητούν την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, δεν απαιτούν κάτι πρόσθετο, αλλά τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμφωνία του 2001, στην Οχρίδα. 

Όταν οι Αλβανοί στο Πρέσεβο (νότια Σερβία) υψώνουν τη φωνή τους, δεν απαιτούν τίποτε περισσότερο, από αυτό που ζητούν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Ράμα, ο οποίος  προσπάθησε να εξομαλύνει τις παρεξηγήσεις που προκύπτουν από την ενοποίηση των Αλβανών στα Βαλκάνια.

«Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις υποσχέσεις  που δώσαμε στις ΗΠΑ και την ΕΕ για ενοποίησή μας  μέσα στην ΕΕ. Και άλλοι γείτονες θέλουν επίσης να ενωθούν κάτω από μια κοινή στέγη  της ενωμένης Ευρώπης. Ο Ισμαήλ Κεμάλι είχε δηλώσει, κάποτε, ‘ενωμένοι οι Αλβανοί  σε μια ενωμένη Ευρώπη’ και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει  για αυτό τους Αλβανούς», είπε ο Ράμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: