27 Φεβρουαρίου 2015

Ένας Ευρωπαίος Αλβανός



Στις 27-06-2014 η Αλβανία έκανε ένα τεράστιο βήμα ως προς την ένταξη της στην Ε.Ε. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς, η στιγμή αυτή, σηματοδότησε ένα καινούριο ξεκίνημα για τις σχέσεις της χώρας με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Πολλοί από τους πολιτικούς τις χώρας το ονόμασαν ως ένα επίτευγμα, ως έναν άθλο ή αν προτιμάτε ένα εξωπραγματικό γεγονός οπού θα βελτίωνε τις  ζωές των πολιτών αλλά κυρίως θα  εξασφάλιζε μια σταθερή πορεία της  Αλβανίας στο ευρωπαϊκό και κατ επέκταση στο παγκόσμιο χάρτη. Οι συνυπογράφοντες, υποστήριξαν επίσης πως η ανάπτυξη έρχεται, η Αλβανία ακολουθεί πιστά τον δρόμο προς τον  εξευρωπαϊσμό και η πύλη προς την ‘δύση’ και την ευημερία που αποφέρει αυτό,πλέον είναι ορθάνοιχτη.

Αυτό που μπορεί και να μην γνωρίζετε τόσο είναι το πώς η Αλβανία έφτασε στην κορυφή των διαπραγματεύσεων οπού τελικά κέρδισε το στάτους της χώρας υπό ένταξη στην Ε.Ε .
Υπήρχαν αρκετά ζητήματα τα οποία η Αλβανική πλευρά τέθηκε να τα λύσει και να πείσει την Ευρώπη πως μπορεί να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες επιβολές που απορρέουν από τις δικές τις συνθήκες.
Θα μου ήταν πολύ ευχάριστο να σας τα παρουσιάσω όλα αυτά τα σημεία εδώ και να προσπαθήσω να τα αποκωδικοποιήσω σε έναν πιο εύκολο και κατανοητό σχήμα αλλά πιστεύω πως θα ήταν περισσότερο πρακτικό να πραγματοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη ενότητα. Ας επικεντρωθούμε προς στιγμήν σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Η ενδυνάμωση του κράτος ΔΙΚΑΙΟΥ ήταν ένα από τα πιο συζητημένα κριτήρια που πλαισιώθηκε από την Επιτροπή στις κυβερνητικές αρχές τις Αλβανίας. Αυτό θα διασφάλιζε την δίκαιη δράση των δημόσιων αρχών σε διάφορα τμήματα. Τα  τμήματα που καθορίζονταν  στο στάδιο αυτό θα μπορούσαν να ήταν από την παιδεία, περιβάλλον, οικονομία και γενικότερα από τον κοινωνικό κομμάτι της αλβανικής πολιτείας.
Η εφαρμογή μιας εξειδικευμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς εντός των αλβανικών συνόρων,ήταν στον κεντρικό πίνακα της Επιτροπής που θα έπρεπε να ληφθεί  στα ιερά καθήκοντα τις κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι η πάταξη της διαφθοράς θα δρούσε σε ανώτατο επίπεδο και θα  συμπεριλάμβανε και το ίδιο πολιτικό χώρο, ακόμα και την ίδια την ηγεσία.
Και όμως τα κατάφεραν.; Για το τελευταίο κομμάτι που αναφέρομαι, υπάρχει πιθανότητα να  κατηγορηθώ είτε για τρελός, είτε ότι έχω υποστηρικτικές τάσεις προς την κυβέρνηση. Μπορείτε να το κάνετε και μάλιστα να τα πιστέψτε και τα δύο αλλά δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι όντος η Ευρώπη πίστεψε   τις πράξεις της αλβανικής κυβέρνησης. Μιας και τελικά έδωσε την έγκριση για την ένταξη.
Κατά την διάρκεια αυτή, δόθηκαν  τεράστια ποσά ούτως ώστε η Αλβανία να φτάσει στην επίτευξη των στόχων της.  Κατάργησαν  τις βίζες , έτσι ώστε οι αλβανοί υπήκοοι να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και να επισκεφτούν τα κράτη του ΣΕΝΓΚΕΝ χωρίς να έχουν πιο πριν υποφέρει στις ατελείωτες ουρές των πρεσβειών. Δόθηκαν πολλές δυνατότητες σπουδών στους νέους, μαθητές,φοιτητές της χώρας καθώς και  πολλά άλλα προνόμια. Επίσης η ευρωπαϊκή πολιτική δόμησε η τουλάχιστον προσπάθησε να καθιερώσει   μια ομαλή και περισσότερο ταχτοποιημένη εφαρμογή των εσωτερικών θεσμών.
Πράγματι η Αλβανία αυτοπροσδιορίζεται ως ένα ανερχόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι όμως θα γίνει αν όλα αυτά θα παραμείνουν στα χαρτιά και η πράξη  θα απεικόνιζε μια εντελώς διαφορετική όψη;;   Ποια θα ήταν στην πραγματικότητα οι συνέπειες μιας πολιτικής θεατρικής παράστασης που ο κόσμος είναι μαθημένος να βλέπει ; Πως οι υποχρεώσεις απέναντι ενός ευρωπαϊκού οργανισμού επρόκειτο να τηρηθούν ;
Βλέποντας τα διάφορα παίγνια και τις διάφορες περιοριστικές πολιτικές που εγκλωβίζουν τους αδύναμους παίχτες στο τραπέζι του ευρωπαϊκού σκακιού, θεωρώ πως πρέπει να μην κοιμηθούμε και δεχτούμε την παραπλάνηση που ενδεχομένως να απορρέει  από τις πολιτικές επιδιώξεις.
Αυτό θα πρέπει να είναι περισσότερο κατανοητό από εμάς που έχουμε υπάρξει και που βιώνουμε τις πολιτικές αυτές αλλά και της αδιάφορης έως σε πολλές περιπτώσεις συναινετικές στάσεις του ελληνικού λαού.
Ευρωπαίοι, θα γίνουμε εντός της χώρας και εντός της δικιά μας περισυλλογής με όλη την ορθότητα που την διακατέχει, και  όχι στους θεσμούς και στα κονδύλια που κατευθύνονται στην κοινωνία οπού ωφελούνται μόνο μια μικρή μάζα αυτής.
Διαβάστε, παρατηρήστε, σκεφτείτε και αποφασίστε.
Τουν Ledian.B για την  albanians.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: