20 Ιανουαρίου 2015

Αλβανία: Εάν δεν πληρώσεις το ρεύμα κινδυνεύεις με κατάσχεση του σπιτιού σου



Σε μπελάδες θα βρίσκονται από δω και στο εξής οι Αλβανοί πολίτες που δεν πληρώνουν την ΔΕΗ, καθώς ψηφίστηκε νομός που δίνει το δικαίωμα στην εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας να κινήσει διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε ισχύ 15 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους και παρέχει το δικαίωμα στην εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, OSHEE, να κινήσει διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης της χρέωσης. Έτσι, όλοι οι πολίτες που δεν είναι συνεπείς και χρωστούν στην εν λόγο εταιρία, εκτός από διακοπεί ρεύματος, το OSHEE έχει το δικαίωμα να υποθηκεύει την περιουσία ιδιώτη και να πάει μέχρι και σε κατάσχεση του σπιτιού ή της επιχείρησης.

Ο νόμος ορίζει ότι: «Το μέτρο της ασφάλειας συνίσταται στην τοποθέτηση της υποθήκης της ακίνητης περιουσίας του πελάτη, η οποία τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τη σύμβαση προμήθειας και εκκρεμούν υποχρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας». Η απόφαση υποθήκης επιβάρυνσης επί των ακινήτων για το μη καταβληθέν ηλεκτρικής ενέργειας, υποβάλλεται γραπτώς από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα της εταιρίας. Στο σχέδιο που ενέκρινε η συνεδρίαση της Τετάρτης, αναφέρεται, το όριο για οικογένειά είναι όταν έχει χρέος για πάνω από 150 χιλιάδες lek. και για τις επιχειρήσεις το όριο του χρέους είναι πάνω από 2 εκατομμύρια lek.
Οι οφειλέτες που θα εισέλθουν σε νέες συμβάσεις μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν μια έκπτωση της τάξεως 80 τοις εκατό των τόκων υπερημερίας, σε αντίθεση με το νέο νόμο που οι τόκοι αυτοί θα κρατηθούν από την πλήρη αξία του ακινήτου. Επιπλέον, ο νέος νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, δεν αναφέρει προσωποκράτηση.
Ο νόμος υποχρεώνει τον πελάτη να καταβάλει τις υποχρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αξίας των τόκων υπερημερίας όταν υπάρχει καθυστέρηση, εντός των προθεσμιών που ορίζονται στη σύμβαση προμήθειας εταιρίας ή σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο, η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ του πελάτη και προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας.




Πηγή: www.himara.gr
Διαβάστε: 

Αλβανία: Εξιχνιάστηκαν 34 υποθέσεις κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: