19 Νοεμβρίου 2014

Οι Ρωσικές διεκδικήσεις στα Βαλκάνια αφυπνίζουν τη Δύση

Νοέμβριος 19, 2014.

Τίρανα.

«Τα εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είναι ανησυχητικά, σχετικά με τη νέα ηγεμονική πολιτική της χώρας. 

Με βάση αυτά, η Ρωσία προσδίδει μεγάλη στρατηγική σημασία στα Βαλκάνια. Οι  ειδικοί συμπεραίνουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να ξανασυνδεθεί με αυτήν την περιοχή, μειώνοντας την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 Η Ρωσία έχει μεγάλες βλέψεις. Η επέκταση της  στα Βαλκάνια, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά είναι γνωστή. Η καινοτομία έγκειται στο ότι η Ρωσία επιδιώκει  να αναπτύξει τις ηγεμονικές της αξιώσεις, έξω από τον μετα-σοβιετικό χώρο»,  γράφει η αλβανική ‘Μάπο’ σε ανάλυση με τον πιο πάνω τίτλο.

Η οικονομική διείσδυση της Ρωσίας

 Η στρατηγική του Πούτιν στα Βαλκάνια είναι έξυπνη και απλή- συνεχίζει το δημοσίευμα- πρώτα επενεργεί στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Republica Srpska), που παραδοσιακά συνδέονται με τη Ρωσία.

Με την προμήθεια φυσικού αερίου, τα έργα υποδομής και με τις  ρωσικές επενδύσεις σε αυτές τις χώρες, η Ρωσία επιδιώκει μια σταθερή παρουσία . Τα ρωσικά οφέλη δυναμώνουν από την καταστροφική κατάσταση των χωρών αυτών. Το μέσο ποσοστό ανεργίας είναι στο 30%, σχεδόν ένας στους δύο είναι άνεργος και οι δυτικές επενδύσεις επί χρόνια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, λόγω των διεφθαρμένων κυβερνήσεων των χωρών αυτών που φοβίζουν πιθανούς επενδυτές.

Η Ρωσία δίδει μια προοπτική στην παρούσα κατάσταση. Ρωσικές επιχειρήσεις ανέλαβαν τον εκσυγχρονισμό των κρατικών σερβικών σιδηροδρόμων, στο Μαυροβούνιο, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων είναι στα χέρια των Ρώσων. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που είναι ένα προτεκτοράτο της Δύσης, η Ρωσία προσπαθεί να μειώσει την επιρροή των δυτικών.

Για πρώτη φορά η Ρωσία ψήφισε εναντίον της παράτασης της αποστολής της EUFOR στη χώρα. Προφανώς, για να κρατήσει μακριά τη Βοσνία από την ΕΕ.

Ακόμη και στη Βουλγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ, και η οποία εξαρτάται δραματικά από την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η τελευταία ενισχύει την επιρροή της σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η Ευρώπη κουρασμένη με τη διεύρυνση

Η στρατηγική πολιτική της Ρωσίας αναπτύσσεται σε έναν βαλκανικό κενό χώρο, ο οποίος δεν καλύπτεται επαρκώς από τη Δύση.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία και τη διάλυσή της, οι βαλκανικές χώρες περιμένουν στο προαύλιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες  υπάρχει η επιθυμία να παραμείνουν έτσι. Μετά την κρίση του ευρώ, κανείς δεν θέλει να συζητά για επεκτάσεις- διευρύνσεις.


Η μεγάλη επιρροή στη Σερβία

Η Δύση φοβάται ότι η Ρωσία δεν θα παραμείνει στην Ουκρανία. Προσβλέπει και αλλού, προσπαθώντας να αυξήσει την επιρροή της.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στην Αυστραλία προειδοποίησε για τη ρωσική επιρροή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στη Σερβία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι οι φόβοι αυτοί επιβάλλουν μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Ήδη η Γερμανία και οι άλλες δυτικές  χώρες ωθούμενες από τη ρωσική πίεση, προσπαθούν να καταστήσουν ευδιάκριτη την προοπτική των βαλκανικών χωρών με προσφορά τη στενή οικονομική συνεργασία με την ΕΕ.

 Εσπευσμένα, ανακοινώθηκε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ -Sigmar Gabriel, θα προσδώσει με σαφήνεια την βραχυπρόθεσμη προοπτική της Σερβίας και μια πιο προσοδοφόρα συνεργασία με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: