20 Νοεμβρίου 2014

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ολοκληρώθικε παραλαβή των ελικοπτέρων Cougar

Η Αλβανία έχει παραλάβει το τέταρτο και τελευταίο μεσαίο ελικόπτερο μεταφορών Airbus AS 532AL Cougar, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Η χώρα παρήγγειλε αρχικά τα ελικόπτερα Cougar για την Αλβανική Ταξιαρχία Αεροπορίας τον Δεκέμβριο του 2009, με το τέταρτο να παραδίδεται σε διαμόρφωση μεταφοράς στρατευμάτων. Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης του Cougar, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Μίμι Κοντέλι ανέφερε ότι αυτό ήταν σημαντικό τόσο από την άποψη της βελτίωσης των δυνατοτήτων που προσφέρει, αλλά και από την άποψη της διαλειτουργικότητας με τον εξοπλισμό των άλλων μελών του ΝΑΤΟ - η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009, και έχει κάνει προσπάθειες για να αντικαταστήσει τν παλαιότερο σοβιετικού σχεδιασμένο εξοπλισμό. "[Τα Cougar είναι πολύτιμα] όχι μόνο
στη διασφάλιση και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας των αεροπορικών υπηρεσιών εντός [Αλβανία], αλλά την ίδια στιγμή θα έχουμε την ευκαιρία να διεξάγουμε κοινές επιχειρήσεις σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την επίλυση διάφορων αιτιών καταστάσεων", είπε η Κοντέλι.
Η συμφωνία του 2009 για 78,6 εκατομμύρια ευρώ (102,7 εκατομμύρια δολάρια), ήταν για πέντε Cougar σε τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις: δύο μεταφοράς στρατευμάτων, μία ιατρικής εκκένωσης (MEDEVAC), ένα έρευνας και διάσωσης (SAR), και ένα ελικόπτερο VIP μεταφορών.
Ο κινεζικής και σε μεγάλο βαθμό σοβιετικής κατασκευής στόλος των ελικοπτέρων, έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία και έχει αντικατασταθεί από δωρεές ελικοπτέρων Agusta-Bell Huey από την Ιταλία και την Ελλάδα, και με Bo-105 από την Γερμανία. Το μόνο άλλο μέσο ελικόπτερο είναι ένα ρωσικό Mi-8T.
Το Cougar διαμόρφωσης VIP είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι το πρώτο που παραδίδεται στην Αλβανία. Ωστόσο, συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης τον Ιούλιο του 2012, σκοτώνοντας όλους τους έξι υπαλλήλους της εταιρείας επί του σκάφους. Η Αλβανία στη συνέχεια επέλεξε να μην παραλάβει ένα άλλο VIP Cougar στη θέση του, επιλέγοντας αντ 'αυτού να προμηθευτεί δύο ελικόπτερα EC145 γενικής χρήσης σε μια διαμόρφωση διαχείρισης καταστροφών. Αυτά τα δύο ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν στην Αλβανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Τα ελικόπτερα Cougar είναι η πρώτη αγορά νέων αερομέσων από το Υπουργείο Άμυνας στα Τίρανα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

defencenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: