22 Οκτωβρίου 2014

Καναδάς: Πυροβολισμοί με νεκρούς στο κοινοβούλιο της Οτάβα (vids+pics)


Καναδάς: Πυροβολισμοί με νεκρούς στο κοινοβούλιο της Οτάβα (vids+pics)

Τουλάχιστον έναν ύποπτο άνδρα οπλισμένο με καραμπίνα ή τουφέκι, αναζητά η καναδική αστυνομία, μετά τους πυροβολισμούς στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά και το θανάσιμο τραυματισμό ενός στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων, στο κέντρο της Οτάβα - Νεκρoί και δύο από τους δράστες της επίθεσης - Μαρτυρίες κάνουν λόγο για δύο ακόμη περιστατικά με πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο και ένα ξενοδοχείο κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Βουλής!
Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε έναν στρατιώτη, τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων. 

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι ο στρατιώτης που δέχτηκε τους πυροβολισμούς έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ οι τραυματιοφορείς που έσπευσαν στο σημείο με ασθενοφόρα τού έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ο τραυματισμένος στρατιώτης απομακρύνθηκε τελικά με ασθενοφόρο, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το νοσοκομείο της Οτάβα, όπου νοσηλεύονται δύο ακόμη ασθενείς σε σταθερή κατάσταση, ενημέρωσε πως ο άτυχος στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του.
Όπως ανέφεραν μαρτυρίες, οι δράστες (;) πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.
Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, ενώ ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail μέσα από το κτίριο.
Η αστυνομία αναζητά από ένα έως τρία άτομα. «Αυτή τη στιγμή αναζητούμε τους υπόπτους, δεν γνωρίζουμε εάν είναι ένας ή περισσότεροι», σημείωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Μαρκ Σουσί στο πρακτορείο Reuters.
Λίγο αργότερα η Royal Canadian Mounted Police ανακοίνωσε ότι δύο από τους δράστες έπεσαν νεκροί στην ανταλλαγή πυρών.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά της πόλης, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί «χτενίζουν» το συγκρότημα του κοινοβουλίου για να εντοπίσουν τον δράστη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο ένοπλος ενδέχεται να έχει καταφύγει στη στέγη του κτιρίου, με αποτέλεσμα ελεύθεροι σκοπευτές να πάρουν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.
Untitled
Η περίμετρος ασφαλείας διευρύνθηκε, ενώ οι Αρχές ζήτησαν από τους περαστικούς να απομακρυνθούν και από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους μακριά από τα παράθυρα, επιβεβαιώνοντας πως πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης στο εμπορικό Rideau Centre κοντά στο κοινοβούλιο, όπως επίσης και σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.
«Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν οπλισμένοι αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ-Αντρέ Βιο, εργαζόμενος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο που είπε ότι «άκουσε τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς αυτόματων όπλων». Από την πλευρά του, ένας εικονολήπτης του σταθμού Radio-Canada είπε ότι μέτρησε «50 πυροβολισμούς».
Τα καναδικά Μέσα ενημέρωσης έκαναν πάντως λόγο για τουλάχιστον δύο υπόπτους, «δύο άνδρες οπλισμένους με κυνηγετικά όπλα», ωστόσο οι Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.
Από το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά έγινε γνωστό ότι ο Στίβεν Χάρπερ βρισκόταν στο κοινοβούλιο την ώρα που άρχισαν οι πυροβολισμοί, αλλά απομακρύνθηκε γρήγορα και είναι ασφαλής. Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων. Πολλοί άλλοι βουλευτές διατάχθηκαν ωστόσο να παραμείνουν μέσα στο κτίριο, το οποίο έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Χάρπερ αναμένεται ότι θα κάνει μια ανακοίνωση αργότερα σήμερα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά τον πυροβολισμό του στρατιώτη, αποφασίστηκε να κλείσουν για το κοινό οι βάσεις των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: