27 Σεπτεμβρίου 2013

Αθήνα καλεί Τίρανα

Αθήνα καλεί Τίρανα

Με αφορμή την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Εντι Ράμα

Του Τάσου Τσακίρογλου

Να γυρίσει μια νέα σελίδα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις προσδοκά η κυβέρνηση μετά την αλλαγή στην Αλβανία και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Εντι Ράμα. Ωστόσο στην Αθήνα κρατούν και μικρό καλάθι, καθώς οι περιπλοκές των τελευταίων χρόνων, με την έξαρση του εθνικισμού, έχουν προκαλέσει πλείστα όσα προβλήματα.

Συναντήσεις και επισκέψεις

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφθεί τα Τίρανα στις 14 Οκτωβρίου, ενώ προχθές είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για τις διμερείς σχέσεις, καθώς διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος του κ. Ράμα είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ο ρόλος της Ελλάδας είναι εκ των πραγμάτων σημαντικός.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «μια φίλη χώρα και στρατηγικό εταίρο, όπου ζει και εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών που έφυγαν μετά το ’90». Παράλληλα διακηρύσσει (κατά το δόγμα Νταβούτογλου) ότι η χώρα του «στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στην αρχή: μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Επίσης αναφέρει ότι ο αγωγός ΤΑΡ «είναι μια καλή ευκαιρία, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες».
Αναφορικά με τον εθνικιστικό παροξυσμό της κυβέρνησης Μπερίσα, σχολιάζει ότι η προεκλογική του εκστρατεία ήταν φιλοευρωπαϊκή και όχι εθνικιστική και πως οι Αλβανοί καταδίκασαν με την ψήφο τους τον εθνικισμό και τη ρητορεία του. «Ως εκ τούτου θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να κινηθούμε γρήγορα προς την Αλβανία της επόμενης γενιάς και την Ε.Ε.».
Για την ελληνική εθνική μειονότητα, και απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο υπουργός ελληνικής καταγωγής, τονίζει ότι το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) «παραμένει ένας από τους στρατηγικούς μας συμμάχους, με τον οποίο είχαμε αναπτύξει μια ισχυρή αντιπολίτευση έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης» και ανακοίνωσε ότι έχει προτείνει τον πρόεδρό του, Βαγγέλη Ντούλε, για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Σχέσεις με την Τουρκία

Για να έχουμε ωστόσο αίσθηση της πραγματικότητας, σε δική του συνέντευξη στη «Φωνή της Αμερικής» ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, μίλησε για μια νέα διάσταση που επιδιώκει να δώσει η χώρα του στις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «ως ένα είδος γέφυρας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια», ενώ παράλληλα είπε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει την υποστήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να υπερβούν τη συγκρουσιακή παρέμβαση των εθνικιστικών δυνάμεων, είτε αυτές ονομάζονται Τσάμηδες και Ερυθρόμαυρη Συμμαχία στην Αλβανία είτε Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Οσο για τον κ. Ράμα, θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει σύντομα το αληθές των λόγων του, κυρίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί, αλλά «παγώσει» από το Συνταγματικό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή του δικού του κόμματος.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
ΠΗΓΗ:http://aftonomi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: