17 Απριλίου 2013

Η εμμονή της αλβανικής πολιτείας με τις τοπωνυμίες


Το θέμα που εδώ και μήνες έχει δημιουργηθεί με την αναγραφή των τοπωνυμιών γέννησης παιδιών στην Ελλάδα στα  αλβανικά διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα, ταλαιπωρεί εδώ και μήνες σημαντικό αριθμό οικογενειών που θέλουν να ταξιδέψουν από και προς την Ελλάδα. Έχει προφανώς μερικές διαστάσεις με την πιο χειροπιαστή αυτή της ταλαιπωρίας που υπόκεινται οι πολίτες, χωρίς ωστόσο να είναι ευθύνη τους, ή που χωρίς να το θέλουν γίνονται θύματα πονηρών πολιτικών στόχων. Το δίκιο σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση είναι όλο με την Ελληνική πλευρά. Ωστόσο όμως θύματα είναι οι οικογένειες μεταξύ των οποίων δεκάδες ελληνικής καταγωγής απ’ το Νότο, που σε αναλογία πληθυσμού είναι σημαντικό, καθώς και είχαν οι περισσότεροι γεννήσει τα παιδιά τους σε διάφορες ελληνικές πόλεις, νοσοκομεία και μαιευτήρια.
Παρατηρείται όμως μια αμέλεια, αδράνεια ή σιωπή από αλβανικής πλευράς. Ίσως να πρόκειται για την περίπτωση της ένοχης σιωπής. Η υπόθεση απ’ οποιοδήποτε κέντρο και να προετοιμάστηκε αποτελεί προβοκάτσια. Δεν είναι όπως θέλουν να το περάσουν μια τεχνική απροσεξία.
Στην ουσία έχει σχέση με γενικότερο πλαίσιο που συντηρεί η Αλβανία σε σχέση με την αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Ηπείρου. Από τότε που ιδρύεται αλβανικό κράτος και στη συνέχεια με τη δημιουργία εκπαιδευτικού δημοσίου δικτύου στην επικράτεια του τα σχολικά προγράμματα και εγχειρίδια δεν διδάσκουν παρά ότι η Ήπειρος υπήρξε αλβανική και αδίκως απ’ τις Μεγάλες Δυνάμεις δόθηκε στην Ελλάδα. Υπουργεία εσωτερικών και εξωτερικών καθώς φαίνεται θέλοντας να περάσουν το δικός τους τρόπο αναγραφής των πόλεων της Ελλάδας δεν επιδιώκουν παρά να αποδείξουν ότι συντηρούν και δικαιώματα για τις τοπωνυμίες εκεί. Είναι στην ουσία καταχρηστική διεκδίκηση δικαιώματος που ουδέποτε τους ανήκει. Σ’ αυτή τη βάση πρέπει να δει κανείς την υπόθεση και όχι όπως η αλβανική προπαγάνδα θέλει να το περάσει ως παρεμπόδιση των πολιτών και στέρηση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης προσώπων. Απ’ την άποψη αυτή αν και λίγο καθυστερημένα ορθώς αντέδρασε η Αθήνα.
Ωστόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κατ επανάληψη θέλει να περάσει η υπόθεση με χαμόγελα και με τη γνωστή νοοτροπία της αλβανικής πολιτικής τάξης. Εμείς θα το δούμε το θέμα αλλά και η Ελλάδα ας κάνει κάτι έως τότε. Χωρίς να έχουν τεθεί ημερομηνίες, χωρίς να έχει ομολογηθεί η δολιότητα της πράξης και χωρίς προφανώς να αναληφθεί η ευθύνη. Δεν είναι μόνο η διατύπωση ελληνικών τοπωνυμιών πόλεων και νομών κατά το δοκούν, ή για την ακρίβεια όπως πολλές απ’ αυτές αποκαλούνταν επί Οθωμανών. Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο προκλητικό και εξόφθαλμο στις περιπτώσεις εκείνες των διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων όπου ως τόπος γέννησης στην Ελλάδα αναφέρεται «Τσαμουριά». Ουδέποτε, σε καμιά περίοδο στην Ελλάδα υπήρξε διοικητική μονάδα αυτοδιοίκησης ή κρατικής υποδιαίρεσης που να είχε αυτή την ονομασία. Και όμως το θράσος και η εμμονή παραμένει και προσπαθούν μάλιστα με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς να μετατοπίσουν το πρόβλημα στην Ελληνική αστυνομία. Πρόκειται για πρωτοφανή συμπεριφορά σε ζητήματα που άπτονται τόσο των διμερών σχέσεων όσο και της διεθνούς αποδεκτής νομοθεσίας και πρακτικής.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα είναι υποχρέωση να το διορθώσει αυτός που το δημιούργησε. Τα Ληξιαρχεία στην Αλβανία που σε αγαστή συνεργασία με άλλα κέντρα της πολιτείας αλλά ενδεχομένως και έξωθεν οδηγίες οργανώσεων και πολιτικών δυνάμεων, έχουν καταχωρήσει όλα τα τοπωνύμια της Ελλάδας κατά το δοκούν. Στη συνέχεια η Γαλλική εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των ταυτοτήτων και διαβατηρίων στην Αλβανία δεσμευτικά προχωράει στην έκδοση τους με τις αναφορές που περιέχουν τα πιστοποιητικά γέννησης. Άρα η επέμβαση πρέπει να γίνει σ’ αυτά: πρώτα – πρώτα να διορθωθεί η βάσης δεδομένων του μητρώου στα Ληξιαρχεία σύμφωνα με τις ονομασίες που η Ελλάδα έχει καταχωρήσει στον ΟΗΕ και να προετοιμάσει η εταιρεία έκδοσης των εγγράφων καινούριο πρόγραμμα.
Έως τότε οι πολίτες θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται εξυπηρετώντας την αλβανική πολιτεία που με τα δικά τους λεφτά (διαβατήριο 50Ευρώ και Αστυνομική Ταυτότητα άλλα 10 Ευρώ) να περάσει τον δικό της εγωισμό προκαλώντας ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Είναι τόσο απλό ενώ το εμφανίζουν σύνθετο.
Τώρα σε ότι αφορά τα παιδιά Ελληνικής καταγωγής που διαθέτουν μάλιστα Δελτίο Ταυτότητα Ομογενούς θα μπορούσε να προβλεφθεί κάποιος χειρισμός τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες. Με ότι τα πράγματα δείχνουν η αλβανική πολιτεία δεν έχει διάθεση να επιληφθεί σύντομα του προβλήματος και έως τότε θα έχουν εγκλωβιστεί πολλοί νέοι και μαθητές ελληνικής καταγωγής που επικοινωνούν συχνά με την ιδιαίτερη τους πατρίδα. Σε κάθε περίπτωση και στην περίπτωση αυτή υπάρχει και δική μας ευθύνη καθώς όπως και όταν γίνεται λόγος για τον τρόπο πως μας γράφουν στα ληξιαρχεία τα ονόματα μας έτσι και στη διαστρέβλωση των ονομάτων πόλεων και νομών της Ελλάδας δεν δείξαμε την απαιτούμενη προσοχή. Στο κόμμα όπως και τα πνεύματα κρύβονται πολλές παγίδες. Αυτά που λέμε «το γράμμα του νόμου» και που στην προκειμένη θα μπορούσε να ειπωθεί «τα γράμματα της κουτοπονηριάς»



Δεν υπάρχουν σχόλια: