19 Φεβρουαρίου 2013

Κανταρέ: Η Δημοκρατία της Αλβανίας διεφθαρμένη. Η ΕΕ δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να την περιμένει με ανοιχτές αγκάλες


Κανταρέ: Η Δημοκρατία της Αλβανίας διεφθαρμένη, η ΕΕ δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να την περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Τίρανα- « Μία σφήγκα το χειμώνα» τιτλοφορείτε η αποκλειστική συνέντευξη του Κανταρέ, που δόθηκε στο περιοδικό ‘La Revue’ Φεβρουάριου 2013.
Ο δημοσιογράφος Φρεδερικ Φερνεϊ σε μία συζήτηση όταν αυτός αναφέρθηκε « Σήμερα η Αλβανία είναι μία Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ένας εκπρόσωπος που σκοπεύει την ένταξη στην ΕΕ, η μήπως ΟΧΙ?
Ο Κανταρέ εκτίμησε έτσι την δημοκρατία της Αλβανίας και το όνειρο της για την ΕΕ.
« Ας πούμε: Μία δημοκρατία, μπερδεμένη και διεφθαρμένη, που ονειρεύεται την Ευρώπη, αλλά για κακή της τύχη, η ΕΕ δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να την περιμένει με ανοιχτές αγκάλες».
Ερωτηθείς « Πως μπορεί να είσαι αλβανός?» ο συγγραφέας αφηγείται ότι « Όσο αφορά αυτό το θέμα, και εγώ αναρωτιέμαι! Ξέρεται τι έγραφε το Β αιώνα ένας Λατίνος συγγραφέας στο Nuits attiques: « Στο τέλος του κόσμου βρίσκετε μία χώρα που ονομάζετε Αλβανία, που γεννούνται άνδρες στους οποίους ασπρίζουν τα μαλλιά από παιδιά και που βλέπουν καλύτερα την νύχτα παρά την ημέρα…»
«Δεν είναι για να χαρεί κανείς…. Προσθέτει παρακάτω ο συγγραφέας.
«Τι να κάνω στην τύχη, εκεί γεννήθηκα!» - απαντά ο συγγραφέας.
Ενώ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το «από πού πηγάζει το αιώνιο μίσος μεταξύ σέρβων και αλβανών;» ο Κανταρέ αφηγείται ότι αυτό πηγάζει από το Η και Θ αιώνα όταν οι σλάβοι κατακτητές, ερχόμενοι από τα βάθη της Ουράλιας Στέπας, άσκησαν στους Αλβανούς πίεση που σμίκρυνε τις περιοχές τους. Υπήρχαν πόλεμοι χωρίς τέλος. Οι σλάβοι κατέκτησαν μέρος της Αλβανίας χωρίς να προλάβουν να καταστρέψουν αυτή την μικρή χώρα που τους διαχωρίζει από την Αδριατική. Κατά το Β Παγκ Πόλεμο, οι γερμανοί προς έκπληξη όλων ήθελαν μαζί τους, τους αλβανούς και ακόμα πιο εκπληκτικό ήταν ότι τους ενέταξαν στην «άρια φυλή». Αυτοί ήθελαν ώστε τους αλβανούς να τους είχαν υπό το Τρίτο Ράιχ, στην ίδια ακριβώς θέση όπως και υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτοί ένωσαν το Κόσσοβο με την Αλβανία, Δεν είναι ανάγκη να αναφέρω πως δεν μας συμφέρει να του χρωστάμε χάρη του Χίτλερ για αυτή την προσωρινή ένωση».
‘La Revue’ είναι το μεγαλύτερο μηνιαίο περιοδικό στην γαλλική γλώσσα. Έχει ξεκινήσει την έκδοση του το 2006, ως περιοδικό με αναλύσεις. Συνδυάζει την πολιτική, την οικονομία, τις επιστήμες και το πολιτισμό. Με κέντρο το Παρίσι, διανέμεται στην Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Καναδά, Μαγκρέμπ και στην υποσαχαρική Αφρική, σε 90000 αντίτυπα.

ΠΗΓΗ: http://borioipirotika.blogspot.gr

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: