22 Νοεμβρίου 2012

Ο Έλληνας διοικητής της Αλβανικής Μυστικής Υπηρεσίας που έβαλε στο μάτι τα Βορειοηπειρωτικά σωματεία


Ο Έλληνας διοικητής της Αλβανικής Μυστικής Υπηρεσίας που έβαλε στο μάτι τα Βορειοηπειρωτικά σωματεία

Ο βασικός αξιωματούχος και έμπιστος του βασιλιά της Αλβανίας, Αχμέτ Ζώγκου, που είχε αναλάβει τον έλεγχο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, των Β/Η Συλλόγων και γενικότερα την εποπτεία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος για το Β/Η ζήτημα, ήταν ένας Έλληνας. Πάνω απ' όλα αυτός είχε αναλάβει την εφαρμογή του σχεδίου διώξεων και πιέσεων του ελληνισμού. Όπως φαίνεται από διάφορα έγγραφα της εποχής ο Ζώγκου είχε δραστηριοποιήσει την Μυστική Υπηρεσία της χώρας και το Υπουργείο Εσωτερικών για να βγάλει εις πέρας το έργο αυτό.

Το Δεκέμβριο του 1930, αρχηγός της Μυστικής Αλβανικής Υπηρεσίας διορίζεται ο Σπυρίδων Κατσαρός, με καταγωγή απ΄ την Κέρκυρα, γεννηθείς στην πόλη Σκόδρα της Αλβανίας. Το γεγονός αναφέρει για πρώτη φορά η αλβανική εφημερίδα “Shqiperia e Re” του Βουκουρεστίου στις 18 Δεκεμβρίου 1930. Η εν λόγω εφημερίδα δημοσίευσε την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για τον Σπ. Κατσαρό, ως αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών. Ενώ είχε αρκετό διάστημα που είχε διοριστεί  και εκτελούσε χρέη αρχηγού, η αλβανική κυβέρνηση των Τιράνων δεν έκανε καμία επίσημη ανακοίνωση. Αλβανοί ιστορικοί και αναλυτές σχολιάζουν πως η στάση αυτή της κυβέρνησης, σχετίζονταν με την ελληνική καταγωγή του πράκτορα και πως ήθελαν κατά κάποιον τρόπο να αποφύγουν κάθε πιθανή παρεξήγηση.

Ποιος ήταν ο Σπυρίδων Κατσαρός;!

Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1891 και ήταν γιος του Κερκυραίου Γιώργου Κατσαρού, ο οποίος εργάζονταν ως υπάλληλος στην τούρκικη διοίκηση στην πόλη Σκόδρα της Βόρειας Αλβανίας. Σπούδασε οικονομικά και στρατιωτικά σε διάφορες ιταλικές σχολές της εποχής. Το 1914 εντάσσεται στον αλβανικό στρατό με την στήριξη των ιταλικών αρχών έχοντας το αξίωμα του διμοιρίτη. Συμμετέχει στις γραμμές του αλβανικού στρατού όπου υπηρετεί και μάχεται για την εδραίωση του νεοσύστατου αλβανικού κράτους. Στη συνέχεια, λόγω των «καλών υπηρεσιών» οι αρχές αξιοποιούν αυτόν τον «έλληνα» σε καλύτερες θέσεις, όπως:
-Αρχιγραμματέας στη Νομαρχία Σκόδρας, 1920-1923.
-Α/Νομάρχης στο Νομός Πρεμετής, 1926.
-Α/Νομάρχης Δυρραχίου,1927.
-Νομάρχης Ντίμπρας, 1928.
-Υπουργείο εσωτερικών (Γενικός Διευθυντής Μετανάστευσης) 1929.
-Νομάρχης Κορυτσάς, 1930.
-Το ίδιο έτος,1930, διορίζεται Α/Νομάρχης και δήμαρχος των Αγ. Σαράντα, στην μικρή παραλιακή πόλη απέναντι απ΄ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα.
-Στα τέλη του 1930, ξανά για τις «καλές του υπηρεσίες» αναλαμβάνει στο Υπουργείο Εσωτερικών, την αρχηγία του Γραφείου Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας.
Το Σεπτέμβριο του 1937 απομακρύνεται απ΄ το Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Μυστικών Υπηρεσιών) και αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ως το έτος 1944, ο Σπ. Κατσαρός εκτελεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα σε διάφορα υπουργεία, υπηρετώντας την εκάστοτε κυβέρνηση ανδρείκελο των ναζί και φασιστών.
Με τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου και την εγκατάσταση στην Αλβανία του κομμουνιστικού συστήματος, εκτοπίζεται ως κάτοικος σε διάφορες περιοχές του νομού του Φίερι στην κεντρική Αλβανία. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως δεν φυλακίστηκε ή δεν πέρασε από τα ειδικά δικαστήρια και ανακλητήρια της εποχής όπως όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της βασιλείας του Ζώγκου και μετά των ναζί! Τόσο περισσότερο που ήταν και συνεργάτης τους. Μετά από πέντε χρόνια κατοίκησης σε περιοχή του Φίερι, ο Σπυρίδων Κατσαρός επιστρέφει στην πόλη της Σκόδρας. Απεβίωσε το 1966 σε ηλικία 75 ετών.

Τα Βορειοηπειρωτικά σωματεία στο μάτι της Αλβανικής Μυστικής Υπηρεσίας

Ο έλεγχος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η διάλυση των Βορειοηπειρωτικών σωματείων που λειτουργούσαν στην ελληνική επικράτεια,  η αποξένωση της ελληνικής κοινότητας από τον εθνικό κορμό, αποτέλεσαν στόχο του Γραφείου Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας.
Στις 11 Απριλίου 1932, ο Νομάρχης Κορυτσάς, παρουσίασε στο εν λόγω γραφείο, κατάσταση με τα ονόματα όλων εκείνων που επισκέφτηκαν το Ελληνικό προξενείο στην Κορυτσά με την ευκαιρία της 25ης  Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Εορτής. (Αυτό ίσως να συνηθίζεται και  απ΄ τις σημερινές υπηρεσίες!) Απ΄ την άλλη πλευρά, συνεχίζονται οι εκβιασμοί και πιέσεις κατά ατόμων και διανοουμένων, όπως ο Βασίλης Σαχίνης, Θεμιστοκλής Μπαμίχας και πολλών δασκάλων, ακόμα και μαθητών που σπούδαζαν σε ελληνικά σχολεία. Αρκετοί απ΄ αυτούς φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτοπίστηκαν.
Μην χάσετε τις επόμενες μέρες την συνέχεια!

Διαβάστε επίσεις: Ο διωγμός του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού υπό την βασιλεία του Αχμέτ Ζώγκου

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 11:10

Δεν υπάρχουν σχόλια: