8 Απριλίου 2012

Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Νίκος Λυγερός: Αν  την ομιλία μου αυτή την έκανα στα Τίρανα, πόσοι από σας που είστε σήμερα κοντά μας εδώ στην Αθήνα, θα παραβρισκόσασταν εκεί; - Κανένας!

Εκδήλωση της ΝΔ για το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Βορείου Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα 8 Απριλίου 2012 στο ξενοδοχείο Divani Caravel με τη συμμετοχή εκατοντάδων Βορειοηπειρωτών, αλλά και αρκετών Ελλαδιτών από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν πολιτικοί.
Από όλα είχε σήμερα η διάρκειας 4 ωρών εκδήλωση. Μερικά από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της ΝΔ έδωσαν το παρόν, για να καλύψουν μάλλον την απουσία του προέδρου τους τού Αντώνη Σαμαρά.
Παραβρέθηκαν οι κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β' Αθηνών,  Ο συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Β' Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης, Ο πρώην υπουργός Υγείας με τη ΝΔ, κ.Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ευγένιος Χαϊτίδης, Ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού και νυν αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας τής Ν.Δ., υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α΄ Αθηνών, Μανώλης Αγγελάκας, η Κατερίνα Παπακώστα πρώην βουλευτής ΝΔ και άλλοι πολιτευτές της ΝΔ.
Από τη Βόρεια Ήπειρο παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΕΜΜ- MEGA, κ. Χρηστάκης Κίτσιος,Ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας του κόμματος <<Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον>> (MEGA) κ. Ζήσος Λούτσης και τα στελέχη του κόμματος κ.κ.   Χρήστος Αργύρης, Μόντης Κολίλας, Αλέκος Λιάγκος, , Λευτέρης Αναγνώστης, Λευτέρης Πρίφτης,  κ. ά. Επίσης παραβρέθηκαν ο κ. Ιωάννης Τζιόβας, πρώην πρόξενος Αργυροκάστρου και οι κκ. Θωμάς Μήτσιος και Κώστας Μακαριάδης πρώην βουλευτές.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του ΚΕΑΔ, ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που παρότι προσκλήθηκαν δεν έδωσαν το παρόν.
Η Εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ηχητικού και οπτικού ντοκιμαντέρ από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Δερβιτσιάνη το 1991 το οποίο συγκίνησε τους παραβρισκόμενους οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Η Έναρξη έγινε από τον Γραμματέα της Γραμματείας Παλιννοστούντων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Χρήστο Γ. Γιάνναρη ο οπόιος τόνισε ότι ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί άρρηκτο και ακατάλυτο το δεσμό μεταξύ της μητροπολιτικής Ελλάδος και του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου καιεπιτακτική τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το μέλλον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.


Ο υπεύθυνος του Τομέα Βορειοηπειρωτών κ. Γιώργος Κότης από  το Πωγώνι αναφέρθηκε στις δράσεις και στις προσπάθειες του Τομέα όσο αναφορά το Βορειοηπειρωτικό.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε πως "για τη Νέα Δημοκρατία η φυσική και εθνική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο. 
Το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού πρέπει να το οραματιζόμαστε στα πατρογονικά χώματά του μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σιγουριάς, με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του και με εξασφαλισμένες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει. 
Η Αλβανία θα πρέπει να καταλάβει πως για μας, το μέλλον, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα της μειονότητας είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Αλβανία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει στο σύνολό της την  Διεθνή Σύμβαση - Πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. Είναι απαράβατος όρος για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Με τον ερχομό της ΝΔ στην Κυβέρνηση θα αλλάξουν οι σχέσεις εθνικού κορμού και Βορειοηπειρωτών. Η ΝΔ δεν διαχωρίζει κόμματα και οργανώσεις, ούτε πρόσωπα όταν πρόκειται για το Βορειοηπειρωτικό. Το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε μέχρι σήμερα τους Βορειοηπειρώτες πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία, ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς και εγώ προσωπικά ως αρμόδιος Τομεάρχης έχουμε δείξει, διαχρονικά, την μεγάλη ευαισθησία μας στα Εθνικά Θέματα. Ως αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας θα βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους Βορειοηπειρώτες, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στα πατρώα εδάφη.



 Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, κ. Κώστα Μπάρκα ο οποίος  έθιξε το πρόβλημα της διάσπασης που υπάρχει στην Βορειοηπειρωτική κοινότητα.
Στο τέλος της σύντομης ομιλίας του, δύο άτομα από το ακροατήριο προκάλεσαν ένταση  διαμαρτυρόμενοι εκτός τόπου και χρόνου, λέγοντας ότι σήμερα δεν καλέστηκε η Ομόνοια, ότι οι βουλευτές μας στην Αλβανική Βουλή δεν έχουν προσφέρει τίποτα για τη Βόρεια Ήπειρο, ότι δεν είναι ικανοί για τη θέση που κατέχουν, ενώ τα παιδιά μας είναι σπουδαγμένα με 2 πτυχία, ότι θέλουμε κι εμείς να μιλήσουμε και να ακουστούμε κλπ. κλπ.
Σύνηθες φαινόμενο για εκδήλωση Βορειοηπειρωτών, όπου ποτέ δε σεβόμαστε τους ομιλητές και συνέχεια θέλουμε με τον πιο άσχημο τρόπο να προκαλούμε εντυπώσεις.
 Ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον κ. Χρηστάκης Κίτσιος πήρε το λόγο αμέσως μετά κάνοντας μια σύντομη περιγραφή της τωρινής κατάστασης των πολιτικών δρώμενων στην Αλβανία και της καταπάτησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος. "Μερικοί μιλάνε για ένωση των Βορειοηπειρωτών, αλλά στην ουσία δεν θέλουν ένωση και δεν κάνουν κάτι για να την επιτύχουν. Είμαστε εδώ σήμερα με την ελπίδα ότι η ΝΔ θα είναι πιο ουσιατική και άμεση όσο αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες και εδώ και στον τόπο μας." τόνισε ο κ. Κίτσιος.
Μετά το τέλος των χαιρετισμών ακολούθησε το πρόγραμμα των εισηγήσεων, αφού πρώτα προβλήθηκε ένα βίντεο με αναφορά στη Βόρεια Ήπειρο ως γη ελληνική.

Πρώτος ομιλητής ο Γεώργιος Κουμουτσάκος, ευρωβουλευτής της ΝΔ,  ο οποίος μίλησε για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Αλβανίας και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Πολύ καλός γνώστης της αλβανικής πραγματικότητας και του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος από τη θητεία του ως διπλωμάτης στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα .
"Οι προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διανοίγουν ευοίωνες προοπτικές για την χώρα και τους πολίτες της, αλλά η Αλβανία απέχει πολύ, η απόσταση είναι μεγάλη από την ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντεινόμενη πίεση εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα, πίεση η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Η Αλβανικές Κυβερνήσεις πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να είναι αληθείς. Οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να είναι ενωμένοι, αλλά η ένωση δεν είναι εύκολο πράγμα. Η Ελλάδα στηρίζει την Αλβανία για την Ευρώπη, αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και Ευρωπαϊκή στρατηγική."
Ο Θεόδωρος Οικονόμου, διπλωμάτης και πρώην Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, αναφέρθηκε στη δράση του όσο ήταν πρόξενος, λέγοντας ότι στην Κορυτσά υπάρχουν πολλοί Έλληνες, αλλά η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κοντά τους. Πρότεινε να φτιαχτεί ένας εθνικός φορέας, στον οποίον θα ενταχθούν όλοι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Όποιος δεν ενταχθεί, είναι Αλβανός. Στην Αλβανική Βουλή έχουμε 8 ομογενείς και είναι σαν να μην υπάρχει κανένας, γιατί ποτέ δεν αναφέρονται στα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών.

Ο επόμενος ομιλητής βορειοηπειρώτης Γρηγόριος Γκιζέλης, Phd, τέως Διευθυντής Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημία Αθηνών, έκανε μια αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και επικεντρώθηκε πιο πολύ στον 20 αιώνα .

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ.  Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό με τον μοναδικό τρόπο ομιλίας του. Έκανε μια ανάλυση του φαινομένου της συνεκτικότητας συνδέοντάς το με το Ατλαντικό Μέτωπο και την Ευρωπαϊκή ένωση. Μίλησε για το σημαντικότητα του Ευρωπαϊκού πλαισίου παρουσιάζοντάς το από τη γεωστρατηγική σκοπιά και το μεγάλο ρόλο που παίζει η Βόρειος Ήπειρος στην Ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η εκδήλωση έληξε με την προβολή του τρίτου βίντεο για τη Βόρεια Ήπειρο.






ανταποκριτής των Νέων της Βορείου Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: