Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 19:15
Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή, 6 Μαΐου. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κι αφού ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτηση της κυβερνήσεώς του, η ημερομηνία των εκλογών προσδιορίστηκε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου. Κατόπιν τούτου, θα θυροκολληθεί η διάλυση της Βουλής στο ελληνικό Κοινοβούλιο κι έτσι, θα αρχίσει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία. Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών δίνει ένα τέλος σε σειρά εκτιμήσεων, αναλύσεων και φημών που κυριαρχούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου στις 17.08, λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας είχε δηλώσει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00, χωρίς δηλώσεις, με τον πρωθυπουργό να περιορίζεται στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό στις 21.00 το βράδυ. Μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.
Οι δηλώσεις Παπαδήμου στο υπουργικό συμβούλιο
Νωρίτερα, στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπαδήμος έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, που ανέλαβε καθήκοντα προ πενταμήνου, δίνοντας βάρος στην κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος, την έγκριση του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης και την ολοκλήρωση του PSI. Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της κυβέρνησής του ήταν ιδιαίτερα θετικό και αφήνει μια «σημαντική κληρονομιά» καθώς, όπως είπε, «σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας».
Αναφορικά για την μετά τις εκλογές περίοδο, ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις. Αναφέρθηκε, δε, στην προετοιμασία και ψήφιση από τη Βουλή του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου για την περίοδο 2013-2016, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι «οι παραπάνω προκλήσεις συνιστούν εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, τον χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».
Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι για αυτήν, «που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε στους υπουργούς ότι το κυβερνητικό έργο δεν σταματά επειδή έρχονται εκλογές. «Θα έχετε να εκπληρώσετε δύο δύσκολους στόχους: Να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως μέλη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να μεροιμνήσετε για την προεκλογική σας εκστρατεία ως υποψήφιοι βουλευτές», τόνισε. Τέλος, σημείωσε ότι ο δεύτερος στόχος δεν πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος του πρώτου και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια μέρα. Η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης».
«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 19:53
ΠΗΓΗ: zougla.gr
Διαβάστε επίσης...
Το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης έως τις εκλογές
ΠΗΓΗ: zougla.gr
Διαβάστε επίσης...
Το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης έως τις εκλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου