Συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, το υπουργικό συμβούλιο με κυρίαρχη θέση να έχουν τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος ενώ αναμένεται να αποφασιστεί από την 1η Μαρτίου η έναρξη ισχύος περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα "σφραγίσει" ακολούθως η Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, με την πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα εκδοθεί θα δοθεί περίοδος χάριτος 3 μηνών, έως τις 14 Μαΐου, ώστε εργοδότες και συνδικάτα να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις, έστω και με μειώσεις μισθών, προκειμένου να μην επικρατήσει "ζούγκλα" στην αγορά εργασίας.
Με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα προβλέπεται ακόμη πάγωμα ωριμάνσεων μέχρι νεωτέρας όπως και η δυνατότητα να μειωθούν οι μισθοί (22%-32%) χωρίς όμως οι μειώσεις να είναι υποχρεωτικές.
Εκτός από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τους μισθούς, αναμένεται να ψηφιστεί και ο εφαρμοστικός νόμος που προβλέπει τη μείωση των κύριων συντάξεων κατά 12% για ποσά πάνω από 1.300 ευρώ αναδρομικά από τον Ιανουάριο και μείωση των επικουρικών συντάξεων κλιμακωτά κατά 10% έως 20% πάνω από τα 200 ευρώ.
Την Τετάρτη ψηφίζεται και το σχέδιο νόμου για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και την περαιτέρω μείωση της τιμής της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2012.
Συμφωνούν για νέες κλαδικές συμβάσεις
Στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι φορείς των εργοδοτών, ακόμα και η ΓΣΕΕ, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του υπουργού Εργασίας και συμφώνησαν ότι μπροστά στον φόβο ελεύθερης πτώσης των μισθών είναι καλύτερα οι μειώσεις να είναι συντεταγμένες μέσω της υπογραφής νέων συμβάσεων.
Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, ο γραμματέας Τύπου Στάθης Ανέστης τονίζει: "Οι εργαζόμενοι είναι και έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις να διασφαλίσουν και τον θεσμό, αλλά κυρίως τα ελάχιστα και βασικά εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα, μπροστά στη θύελλα και στη λαίλαπα ισοπέδωσης των μισθών".
Οι εργοδότες, ΣΕΒ, έμποροι, επαγγελματιοβιοτέχνες ΣΕΛΠΕ και ΣΕΤΕ, ζήτησαν να διευκρινιστούν όλα τα γκρίζα σημεία του μνημονίου για τα εργασιακά, ενώ εξέφρασαν φόβους ότι δεν θα γλιτώσουμε τον Ιούλιο την απαξίωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης αναφέρει: "Εάν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, δηλαδή να υπογράψουμε κλαδικές συμβάσεις και να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, τότε για 800.000 εργοδότες και για 2.150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα ισχύσουν διαφορετικά επίπεδα μισθών και εργασιακές σχέσεις, και θα καταλήξουμε σε αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή στην εργασιακή ζούγκλα και τον εργασιακό καννιβαλισμό".
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης σημειώνει σε ανακοίνωσή του: "Καλύτερα να πάμε σε συντεταγμένες μειώσεις μισθών για να αποφύγουμε την άναρχη πτώση σε επίπεδα που κανείς δεν θα ήθελε. Υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσουν ακραίες απόψεις. Πρέπει οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι να εκδοθούν πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος τον Απρίλιο".
Εκείνο που κυρίως φοβούνται οι εργαζόμενοι είναι τι θα γίνει μετά την εκπνοή της μετενέργειας. Αν, δηλαδή, υπό την απειλή της απόλυσης επιβληθούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με μεγάλη μείωση αποδοχών, ακόμη και στα επίπεδα των νέων ψαλιδισμένων κατώτατων μισθών.
ΠΗΓΗ: http://www.megatv.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου