9 Φεβρουαρίου 2012

Λεμονιά



Η λεμονιά ευδοκιμεί σε τροπικά και εύκρατα κλίματα. Δεν αγαπά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες μεταξύ των 15 έως 30ο C. Χρειάζεται αρκετό νερό , αλλά ανάμεσα στα ποτίσματα το έδαφος να στεγνώνει. Δένδρο το οποίο μπορεί να φτάσει πέντε μέτρα ίσως και περισσότερο. Το κλάδεμα στα υγιή δένδρα γίνεται μετά την συλλογή των καρπών , περίπου στο τέλος του χειμώνα και ακολουθεί απολύμανση των τομών.
Το κλάδεμα  πρέπει να γίνεται σε πολλά στάδια , κλαδεύοντας κάθε φορά από λίγη επιφάνεια , να μην αφαιρούνται όλοι οι λαίμαργοι βλαστοί , διότι μερικοί από αυτούς θα γίνουν παραγωγικοί.
Το λεμόνι προσφέρει πλούσιο χυμό και αιθέριο άρωμα. Έχει βιταμίνη C και είναι το ιδανικό φάρμακο για τις χειμωνιάτικες λοιμώξεις . Είναι το καλύτερο φάρμακο για τους καπνιστές . Ρυθμιστής του κυκλοφορικού συστήματος , για την καταπολέμηση της υψηλής πίεσης και κατά της χοληστερίνης και της αρτηριοσκλήρυνσης. Είναι το καλύτερο αντιπηκτικό αίματος που μειώνει τις θρομβώσεις.
Επειδή το λεμόνι  περιέχει κιτρικό οξύ το χρησιμοποιούμε κατά της δυσπεψίας διότι εμποδίζει την έκχυση του υδροχλωρικού οξέος άμα το πιούμε όταν έχουμε καούρες στο στομάχι.
Εντριβές με λεμόνι στο τριχωτό της κεφαλής δυναμώνουν τα μαλλιά, ενώ στο ξέβγαλμα των μαλλιών με λίγο χυμό δίνει λάμψη στα μαλλιά. Το λεμόνι βοηθά στην εξάλειψη των φακίδων.
Ο χυμός του λεμονιού χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και τους δίνει πολύ καλή γεύση. Πρέπει να αποφεύγεται να συνδυάζεται με αμυλούχες τροφές γιατί ο συνδυασμός στα ευαίσθητα στομάχια προκαλεί συνήθως δυσπεψία.
Από τα λεμόνια φτιάχνουμε λεμονάδα , γλυκό του κουταλιού και λικέρ.
Λεμονάδα
lemonada
1ος τρόπος: Παίρνουμε ίση ποσότητα χυμού λεμονιού και ζάχαρης , τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το διατηρούμε στο ψυγείο.
2ος τρόπος: Παίρνουμε ένα ποτήρι ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό και κάνουμε σιρόπι. Μόλις κρυώσει το σιρόπι , το ανακατεύουμε με ένα ποτήρι χυμό λεμόνι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Γλυκό του κουταλιού:
Υλικά:
1 κιλό φλούδες λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη
½ βαζάκι γλυκόζη
2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φλούδες σε πολύ νερό να μαλακώσουν. Κατόπιν τις βράζουμε με την ζάχαρη το νερό και την γλυκόζη. Αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα ένα 24ωρο να βγάλει όλα τα υγρά του και μετά δένουμε το γλυκό (να γίνει λίγο πιο αραιό από το μέλι)
Λικέρ:
Υλικά:
lemon-drink
3 λεμόνια με την φλούδα τους
3 λεμόνια χυμό
½ κιλό ζάχαρη
500 ml οινόπνευμα
1 lt νερό (για να γίνει 30ο το λικέρ)
Λίγη βανίλια
Εκτέλεση:
Από το λεμόνι παίρνουμε μόνο το εξωτερικό κίτρινο όχι την ψίχα. Αυτά τα κομμάτια με λίγη ζάχαρη τον χυμό του λεμονιού και το οινόπνευμα τα βάζουμε για μια βδομάδα τουλάχιστον στο ψυγείο. Μετά βράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να γίνει σιρόπι , το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο αρχικό μίγμα και το αφήνουμε άλλη μία εβδομάδα στο ψυγείο. Τέλος σουρώνουμε όλο αυτό το μίγμα και το διατηρούμε στο ψυγείο. Τα δοχεία που φιλοξενούν το λικέρ πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς.
ΠΗΓΗ: http://diytv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: