9 Φεβρουαρίου 2012

Αλβανία: Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει απόφαση που στηρίζει οικονομικά τα ορφανά και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Αύξηση του ποσού του επιδόματος για φτωχές οικογένειες

Η αλλαγή του νόμου "Για την κοινωνική πρόνοια και κοινωνικές υπηρεσίες", το 2011 έδωσε τη θέση της στην επέκταση των κατηγοριών και των ατόμων που βασίζονται σε κοινωνικά προγράμματα. Έτσι,  με τις τροπολογίες και την έγκριση της απόφασης το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την οικονομική βοήθεια, θα στηρίξει επίσης τα ορφανά και θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Η απόφαση που εγκρίθηκε παρέχει υποστήριξη για αυτές τις δύο κατηγορίες να είναι 3.000 lek ανά μήνα. Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνονται από την κρατική αστυνομία, σύμφωνα με το νόμο «περί μέτρων κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας», εκτιμάται ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011, προσδιορίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές  700 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, προβλέπεται ότι η οικονομική υποστήριξη των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας να είναι 25,2 εκατομμύρια για το 2012.

Το Σχέδιο παρέχει στήριξη σε ορφανά, που δεν βρίσκονται σε ιδρύματα, αλλά ζουν κοντά στους συγγενείς τους. Για τα παιδιά αυτά, προτείνεται να λάβουν οικονομική βοήθεια προς 3.000 leks ανά μήνα, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποίησης των υπηρεσιών για τα παιδιά, θα δοθεί προτεραιότητα στη διαμονή  κοντά στις βιολογικές οικογένειές τους που μπορεί να είναι συγγενείς τους, συνοδεύοντας και με εισόδημα για οικονομική ενίσχυση

Αυτή η οικονομική βοήθεια θα συνεχίσει να δίνεται μέχρι  την απασχόλησή τους. 1300 παιδιά απολαμβάνουν την Κατάσταση των Ορφανών  απ' τα οποία 350 είναι ηλικίας άνω των 18 ετών και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 άτομα, με αποτέλεσμα 36 εκατ. για το 2012. .

Επίσης, στο σχέδιο απόφασης προτείνεται να περιοριστεί η αύξηση του επιδόματος πρόνοιας που πηγαίνει σε 8.000 λεκ ανά μήνα, το οποίο ευνοεί την υποστήριξη  της οικογένειας με πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών Ρομά.

Οι Επιπτώσεις από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αρχίζουν από την 1η Φεβρουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: