28 Φεβρουαρίου 2012

Η Ρουμανία θέτει ζήτημα Βλάχων στη Σερβία και αρνείται να υπογράψει στην ΕΕ…


Φεβρουάριος 28, 2012.

Βουκουρέστι.
 Η Ρουμανία απείλησε να ματαιώσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους για τη Σερβία, αναδεικνύοντας μια παλιά διαμάχη για τα δικαιώματα μιας μειονότητας στην πρώην γιουγκοσλαβική χώρα.


Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σήμερα, η ρουμανική αντιπροσωπεία απροσδόκητα, αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Η αντιπροσωπεία, ζήτησε τη διαβεβαίωση ότι τα δικαιώματα μιας μικρής εθνικής ομάδας Ρουμάνων που βιώνουν στη Σερβία να προστατευτούν, όπως σημειώνει το Reuters.

Επιπρόσθετα, η σερβική εφημερίδα ‘Blic’ αναφέρει ότι η Ρουμανία έχει θέσει προϋπόθεση για επίλυση του «θέματος των Βλάχων» στη Σερβία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η Γερμανία, η οποία είχε κρατήσει μια σκληρή στάση κατά της Σερβίας, έδωσε εν τέλει το πράσινο φως στο Βελιγράδι, αφού συμφώνησε με την Πρίστινα για την εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακές  συμμετοχές.

«Η Σερβία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τώρα η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Σε δήλωση, εξάλλου, από το γραφείο του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, όπως αναφέρει το σερβικό δημοσίευμα, απευθυνόμενο  προς το Βουκουρέστι, σημειώνει ότι  δεν είναι σοβαρό πρόβλημα (το θέμα των Βλάχων) και επί του παρόντος γίνονται προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού για να ξεπεραστεί.

Η ‘Blic’ τονίζει ότι την τελευταία στιγμή η Ρουμανία και η Λιθουανία έχουν αλλάξει στάση ως προς την Σερβία, η μία για την αντιμετώπιση των δικαιωμάτων  των Βλάχων και η άλλη για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία έχει ζητήσει και η Σερβία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: