7 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΛΑΣ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος
Με απόφαση του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νομός Έβρου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η τελευταία ενημέρωση για το Ορμένιο κάνει λόγο ανέβασμα της στάθμης των υδάτων στο μισό μέτρων στην πλατεία του χωριού. Δεκάδες σπίτια έχουν εκκενωθεί ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 1000 κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους.

Οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους των κοντινών χωριών να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς αναμένεται από το απόγευμα νέα επιδείνωση και υπολογίζεται ότι η ροή του ποταμού θα φθάσει τα 1.800 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο από 1.200 έως 1.300 που είναι αυτή τη στιγμή.

Στους Μεταξάδες το χιόνι έχει φθάσει τους 30 πόντους ενώ πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις στο κάμπο του Ορμενίου, όπου το νερό ανέβηκε στα 8,48 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,20 και ζητήθηκε από τους κατοίκους να απομακρύνουν από την περιοχή ζώα και μηχανήματα.

Οι βουλγαρικές αρχές έχουν ενημερώσει πως από τα τρία φράγματα έχει υπερχειλίσει το ένα, ενώ και τα άλλα δύο βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Σφοδρές χιονοπτώσεις σε Κ. & Δ. Μακεδονία


Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν από το πρωί την κεντρική και δυτική Μακεδονία έχοντας προκαλέσει πολύ σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Στα διόδια των Μαλγάρων, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω του χιονιού που έχει καλύψει το οδόστρωμα.

Στη διάθεση των οδηγών βρίσκονται ένα ή δυο ρεύματα κυκλοφορίας έως και μετά την Κατερίνη.

Σχεδόν σε όλη την Εγνατία οδό έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οδηγών άνω των 3,5 τόνων ενώ αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο στους νομούς Ημαθίας, Γρεβενών και Κιλκίς και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε μεγάλο μέρος του εθνικού δικτύου σε όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία. Κλειστά είναι τα σχολεία σχεδόν σε όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία και στα ορεινά πολλών νομών ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων έχουν σημειωθεί πολύωρες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Λόγω των ανέμων προβλήματα και καταστροφές καταγράφτηκαν στο λιμάνι του Στρατονίου στη Χαλκιδική καθώς παρασύρθηκε μέρος της προβλήτας.

Στην υπόλοιπη χώρα


Στην Τρίπολη, η δυνατή νεροποντή μετέτρεψε τους δρόμους σε κανάλια με τους κατοίκους να είναι οργισμένοι με την δημοτική αρχή την οποία κατηγορούν ότι δεν μερίμνησε εγκαίρως για τον καθαρισμό των φρεατίων.

Πρωτοφανής ήταν η νεροποντή και στο Λεωνίδιο ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους από τα τεράστια κύματα που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι και σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε αλιευτικά σκάφη.

Συγκεκριμένα, έχει αποκολληθεί μεγάλο κομμάτι (μήκους περίπου 7 μέτρων) από τον κυματοθραύστη του μεγάλου λιμανιού, προκαλώντας πλέον ανησυχία για την στατικότητά του και την λειτουργικότητά του.

Κλειστή παραμένει η νέα εθνική οδός Κορίνθου - Πατρών στο 163ο χιλιόμετρο στο ύψος του Διακοπτού λόγω κατολισθήσεων. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παράκαμψη στην παλαιά εθνική οδό η οποία έκλεισε για 2-3 ώρες λόγω κατολισθήσεων αλλά στη συνέχεια δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Σε ολόκληρο το νομό Αχαίας η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις, ενώ στο Διακοπτό ιδιοκτήτης καταπλακώθηκε από τον τοίχο του σπιτιού του που κατέρρευσε αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Αιγίου η περιοχή έχει πλημμυρίσει και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών.

Στην Πάτρα φούσκωσαν χείμαρροι, πλημμύρισαν δρόμοι ενώ προβλήματα καταγράφτηκαν και στην φοιτητική εστία ενώ μεγάλο μέρος της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα.

Στη Σύμη, μια 40χρονη Βρετανίδα κάτοικος του νησιού παρασύρθηκε και πνίγηκε από τα νερά χειμάρρου όταν προσπάθησε να σώσει το μοτοποδήλατό της από τον χείμαρρο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί η ίδια και να πνιγεί, ενώ κινδύνεψε και το μικρό αγοράκι που είχε μαζί της.

Στην Αθήνα, η ξαφνική νεροποντή δημιούργησε μεγάλα προβλήματα και στην Αττική καθώς δρόμοι πλημμύρισαν και πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι ενώ σε πολλά σημεία προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο καιη Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις.

Στην οδό Πειραιώς εγκλωβίστηκε λεωφορείο της ΕΘΕΛ με 20 επιβάτες ενώ ο δρόμος παρέμεινε κλειστός από Χαμοστέρνας μέχρι Πέτρου Ράλλη και στα δυο ρεύματα. Αυξημένη κίνηση καταγράφτηκε στην Β. Σοφίας, σε άνοδο και κάθοδο, στην Αθηνών - Λαμίας αλλά και σε Μεσογείων, Αλεξάνδρας και Πατησίων.

Έντονα καιρικά φαινόμενα


Χιόνια προβλέπονται για σήμερα στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Κατά τόπους θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί 7-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 3 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και τους 11-15 στις υπόλοιπες περιοχές.
ΠΗΓΗ:  http://www.megatv.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: