Ιανουάριος 11, 2012.
«Η Γιουγκοσλαβία του Τίτο ήταν πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Βελιγράδι.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου κράτους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία κατά καιρούς εμφανίζεται , κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι εφικτή σήμερα, αλλά θα έφερνε σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι ο τύπος της Γιουγκοσλαβίας, όπως έχει διασωθεί, θα αποτελούσε ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δυνατό ΑΕΠ, 13 διεθνή αεροδρόμια και κατά πάσα πιθανότητα αδιαφιλονίκητους αθλητές.
Ωστόσο, δεν εντάσσεται στην πραγματικότητα μια τέτοια εκδοχή, ούτε είναι ρεαλιστική, η εκ εξαρχής συναρμολόγησής της…
Οι σκέψεις αυτές προέρχονται από τις παρατηρήσεις του Κροάτη συγγραφέα Ιγκόρ Μάντιτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Novi list», τόνισε ότι η Κροατία θα επωφεληθεί από την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά παραμένει η πιθανότητα επανένωσης των Νότιων Σλάβων, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στο παρελθόν.
Εξάλλου, ο οικονομολόγος Μίροσλαβ Ζντράβκοβιτς, ισχυρίζεται ότι δεν αποτελεί μυστικό σε ορισμένους ότι μια μελλοντική Γιουγκοσλαβία (γιουγκο=ένωση, της σλαβίας) θα έφερνε οικονομικά οφέλη σε όλους- ‘θα είχαμε χαμηλότερη ανεργία και υψηλότερο ΑΕΠ’.
Ωστόσο, η ιδέα της ‘Γιουγκοσλαβίας’ δεν γίνεται πιστευτή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασίμ Λιάιτς, ο οποίος δηλώνει ότι όλες οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αργά ή γρήγορα, θα είναι μέλη της ΕΕ, που είναι η μοναδική κοινότητα στην οποία «μπορούμε να είμαστε, πάλι, μαζί».
«Μέχρι τότε, είναι απαραίτητο να συνεργαζόμαστε στον οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Και αυτό να γίνει καθημερινότητά μας, επειδή υπάρχει μια ενιαία οικονομία της αγοράς η οποία είναι συμβατή και η οποία έχει παρόμοιο γλωσσικό υπόβαθρο (σλαβικό). Ας τα χρησιμοποιήσουμε αυτά κυρίως για την αύξηση των οικονομικών παραμέτρων. Το να σκεφτόμαστε, όμως, μια άλλη μορφή ενοποίησης, πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια ψευδαίσθηση», δήλωσε ο Λιάιτς.
Ο ιστορικός Μίοντραγκ Γιάνκοβιτς, δεν αποκλείει τη δημιουργία κάποιας μορφής Γιουγκοσλαβίας στο ένα τέταρτο της παλιάς, κυρίως των βόρειων δημοκρατιών.
Αυτή η ιδέα της Γιουγκοσλαβίας, ενυπάρχει στο κοινωνικό δίκτυο ‘Facebook’ όπου τα μέλη της λεγόμενης «Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας» έχουν φθάσει τα 120.000, από όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.
--
Πηγή: β92
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου