Αναμενόμενη και όχι έκπληξη χαρακτήρισε την ψήφο του υπέρ της σύστασης Επιτροπής διερεύνησης και εν συνεχεία καθαίρεσης του Κρέσνικ Σπαχίου από τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, ο αρχηγός του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες. Καλεσμένος στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORA News, σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή ειδήσεων του σταθμού Patrik Sadikaj, ο Ντούλες δήλωσε ότι η απόφαση ήταν σωστή καθώς ο Σπαχίου χρησιμοποίησε το ΑΣΔ για πολιτικούς σκοπούς του.
«Η ψήφος μου δεν αποτελεί έκπληξη, αναμενόταν μιας και το είχα αναφέρει και προηγουμένως. Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα όργανο όπως το ΑΣΔ για το προσωπικό συμφέρον ενός προσώπου. Τις συνέπειες αυτού, τις πληρώνει ολόκληρη η Αλβανική κοινωνία. Δεν πιστεύω ότι αξίζουν προσοχής, ως πολιτικό φαινόμενο, όσοι καταχράζονται τα πατριωτικά αισθήματα. Μπορείς να ισχυρίζεσαι μέρα-νύχτα πως είσαι πατριώτης, αλλά δεν μπορείς να είσαι τέτοιος όταν ναρκοθετείς έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ενός κράτους, την δικαιοσύνη. Είναι ατυχές το γεγονός ότι μέχρι και τα ευγενή αισθήματα των φιλάθλων (ποδοσφαίρου) έχουν χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς (βλπ. Tifoza Kuq e Zi, εθνικιστικός αθλητικός σύνδεσμός παρακλάδι της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας). Δεν πιστεύω ότι η αντιπολίτευση κινήθηκε με το σωστό τρόπο, δεν θα πρέπει να απουσιάζει από αυτή τη διαδικασία, επειδή ήταν ένα θέμα το οποίο αφορούσε και αφορά όλους μας, είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για την κυβερνητική πλειοψηφία ή την αντιπολίτευση ", είπε.
Όσον αφορά τα γεγονότα της 21 Ιανουαρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διαλευκανθούν και χαρακτήρισε ως εγγύηση τη συμμετοχή του FBI στις έρευνες. Ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε καταδίκη του πολιτικού συστήματος, γιατί είχε τέσσερις απώλειες, αλλά καμία παραίτηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αγανάκτηση κατά των πολιτών για έλλειψη αλληλεγγύης στις εκδηλώσεις φόρο τιμής στα θύματα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα που φέρει μόνο την υπογραφή της αντιπολίτευσης. Αναφορικά μ'αυτό ο Ντούλες χαρακτήρισε παράλογη την τάση να θέτονται παράλληλες γραμμές σχετικά με την κατανομή των ευθυνών, ενώ επέλυσε αιχμές στην κυβέρνηση για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων.
Ερωτηθείς σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση ο Ντούλες δήλωσε επιφυλακτικός στην πιθανότητα να βγει κάτι συγκεκριμένο από τη συμφωνία PD-PS. Ενώ πρόσθεσε ότι μόνο ένα αναλογικό σύστημα με ένα πολύ χαμηλότερο όριο εισόδου στη βουλή καθώς και η συμμετοχή στις εκλογές των μεταναστών, είναι αυτά που μπορούν να μας παρέχουν μια δίκαιη εκλογική διαδικασία.
"Το ΚΕΑΔ δεν είναι συνδεδεμένο με πολιτική συμφωνία με ΚΑΜΙΑ πολιτική δύναμη. Η σχέση μας με την "Ενωμένη Αντιπολίτευση" είναι αποτέλεσμα του ζητήματος που μας ενώνει, δηλαδή της κλοπής των ψήφων. Σε σχέση με την μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος έχουμε εκφραστεί και στην επιτροπή ad-hoc (επί τούτου) ότι δεν υπάρχει το πνεύμα και η σοβαρότητα για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Εμείς δεν είμαστε ούτε υπέρ της εθνικής διόρθωσης(!) όπως στηρίζουν τα μικρά κόμματα, δεν είναι ηθική λύση. Αν θέλαμε ένα σύστημα που να εγγυάται την ισότητα των ψήφων θα χρειαζόταν ένα αναλογικό σύστημα, με ένα πολύ χαμηλότερο όριο εισόδου στη βουλή. Δεν γίνεται οι ψήφοι του ΚΕΑΔ να καταμετρούνται από οπαδούς του PS η του PS. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις ψηφοφορίες και οι μετανάστες, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις εκλογές χωρίς να χρειάζεται να έρθουν στην Αλβανία για να ψηφίσουν», κατέληξε Ντούλες.
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου