1 Νοεμβρίου 2011

Καθώς στη χώρα μας το κλίμα επιδεινώνεται δραματικά. Προς Αλβανία στρέφουν το βλέμμα επιχειρηματίες και από την Ήπειρο.

ΔΗΜ. ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ: Η πολιτική της Κυβέρνησης  οδηγεί στην καταστροφή…
Σε μία εποχή που το κλίμα για τις επιχειρήσεις τόσο στην Ήπειρο όσο και γενικότερα στην χώρα μας επιδεινώνεται δραματικά, όλο και πιο πολλοί επιχειρηματίες αρχίζουν να κοιτούν προς την μεριά της γειτονικής Αλβανίας, καθώς βλέπουν την μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σ’ αυτήν ή και στην Βουλγαρία ως τη μόνη λύση για να επιβιώσουν.
Τι είναι αυτό που ωθεί τους Έλληνες εμπόρους στην μετακόμιση προς άλλες Βαλκανικές χώρες; Μα φυσικά η πολύ χαμηλότερη φορολόγηση που υφίστανται οι επιχειρήσεις σ’ αυτές, η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα ελκυστικές προϋποθέσεις για δραστηριοποίηση στο έδαφός τους, σε αντίθεση με την χώρα μας.
Στο θέμα των υψηλών φόρων αναφέρθηκε, μιλώντας χθες σχετικά στον «Π.Λ.» και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας, τονίζοντας πως το χαμηλό ποσοστό της φορολογίας (10%!) σε χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους έχοντες εταιρείες.

ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Αρκετοί, σύμφωνα με τον κ. Μπαράτσα, είναι οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες που μελετούν σοβαρά στις μέρες μας το ενδεχόμενο μετακόμισης εκτός συνόρων. Σκέψη που αν υλοποιηθεί απ’ τους περισσότερους, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την τοπική οικονομία της περιοχής μας. «Η πολιτική της Κυβέρνησης μας οδηγεί στην καταστροφή. Τα μέτρα που λαμβάνει στρέφονται όλα κατά της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
«Δεν μπορεί το ηλεκτρικό ρεύμα στην Αλβανία ή την Βουλγαρία να είναι 30 με 40% φθηνότερο απ’ το δικό μας. Βάλε την ΔΕΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους φόρους και καταλαβαίνεις πόσο αβέβαιο βλέπουν σήμερα το μέλλον τους στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες», κατέληξε.

ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
Ήδη στην Αλβανία δραστηριοποιείται, όπως είναι γνωστό, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δραστηριότητες στην Ελλάδα και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο «καρποφορούν».
Ενδεικτικά της τάσης που επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρα μας είναι τα στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα που παρουσιάζει το «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με αυτά, το εν λόγω Γραφείο δέχτηκε τον περασμένο χρόνο περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ζητούσαν πληροφόρηση για την αγορά της Αλβανίας. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός τους και για την παρούσα χρονιά.
Στην πλειονότητά τους οι εταιρείες αυτές δεν διευκρινίζουν εάν ο στόχος της έρευνάς τους αφορά την πρόθεση έναρξης εξαγωγών ή την εγκατάσταση στην γειτονική χώρα. Όπως και να’ χει το πράγμα, είναι γεγονός ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Αλβανία 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα.

ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Οι πιο πολλές ελληνικές εταιρείες εδρεύουν στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι, σύμφωνα πάντα με το «Έθνος», ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο κ.ά..

ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…
Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι στην γειτονική χώρα διατηρούν υποκαταστήματα και αρκετές ελληνικές τράπεζες. Παρουσία λοιπόν έχει η Alpha Bank, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Tirana Bank, η οποία πέρυσι έλαβε άδεια λειτουργίας και τριών πρακτορείων, η Εθνική Τράπεζα, της οποίας το δίκτυο αποτελείται επιπλέον και από 25 πρακτορεία, και η Εμπορική Τράπεζα, η οποία το 2010 αύξησε κατά τρία τα υποκαταστήματά της και κατά ένα τα πρακτορεία της.
Από στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει ότι το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων το 2010 κατείχε το 23,4% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τραπεζικής αγοράς (1,7 δισ. ευρώ) και το 20,6% της αξίας των καταθέσεων.

proinoslogos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: