16 Νοεμβρίου 2011

Μπαρόζο: Δυστυχώς αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της κρίσης

Στην τραγική ομολογία ότι απέτυχαν όλες οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, προχώρησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι απέτυχαν όλες οι μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη και ομολόγησε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώξαμε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε επίσης ότι η ύφεση επιδεινώνεται, η κατανάλωση συρρικνώνεται συνεχώς και οι δείκτες της ανεργίας επιδεινώνονται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ακόμη ότι οι αγορές κινούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τη λήψη άμεσων αποφάσεων. Πρότεινε μάλιστα ως εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους την επιβολή μιας δικαιότερης φορολογίας στους ευρωπαίους πολίτες, την έκδοση ευρωομολόγου και τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Έκανε επίσης λόγο για συστημική κρίση, επισημαίνοντας: «Πραγματικά τώρα αντιμετωπίζουμε μια αληθινή συστημική κρίση η οποία απαιτεί ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει συμπληρωματικά και σημαντικά μέτρα».

Όλα αυτά βέβαια τώρα, που η κρίση ακουμπά τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, γιατί μέχρι σήμερα για όλα έφταιγε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, η Ελλάδα που μόλις με το 2%  του ΑΕΠ της ευρωζώνης …επηρέαζε τις παγκόσμιες αγορές και τις ισοτιμίες του ευρώ. Και φυσικά την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν στην επίδειξη ισχύος απέναντι στην Ελλάδα και στους εκβιασμούς των πολιτικών αρχηγών για να ξεμπλοκάρουν την έκτη δόση για μία χώρα μέλος που έχουν βυθίσει στην ύφεση και την ανεργία με την πολιτική που της επιβάλουν.

 ΠΗΓΗ: Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: