Οκτώβριος 31, 2011.
Μια ομάδα ληστών άνοιξε υπόγεια σήραγγα και εισήλθε στο θησαυροφυλάκιο λιβυκής τράπεζας και έκλεψε ανεκτίμητης αξίας συλλογή, αποτελούμενη από χρυσά και ασημένια νομίσματα, που χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γράφει σήμερα η Daily Mail.
Η ληστεία έγινε στην Εθνική Εμπορική Τράπεζα στην Βεγγάζη και η συλλογή ήταν γνωστή με την ονομασία «Ο θησαυρός της Βεγγάζης» και όπως σημειώνεται είναι η η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία ενός αρχαιολογικού θησαυρού.
Αρχικά θεωρήθηκε ότι η κλοπή έγινε από τους επαναστάτες που ήταν ενάντια στην εξουσία του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά ο αρχαιολόγος Χάφεντ Βάλαντ, ο οποίος εργάζεται στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου ανέφερε ότι η ληστεία αυτή έγινε από ανθρώπους που γνώριζαν πολύ καλά τι ζητούσαν.
Μαζί με τα νομίσματα υπήρχαν αγάλματα από μπρούντζο, γυαλί και ελεφαντόδοντο καθώς και κοσμήματα, βραχιόλια και μενταγιόν.
Η συλλογή ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αρτεμισία
Οι πρώτες ενδείξεις της κλοπής έγιναν στην γειτονική Αίγυπτο, όπου ένας αγρότης στην Αλεξάνδρεια προσπάθησε να πουλήσει 503 νομίσματα και ένα χρυσό άγαλμα, η προσπάθεια, ωστόσο, να εντοπιστεί αυτός ο άνδρας ήταν ανεπιτυχής.
Τα περισσότερα αντικείμενα του «Θησαυρού της Βεγγάζης» ανακαλύφθηκαν στη Λιβύη κατά την περίοδο από το 1917 έως το 1922 στην αρχαία πόλη της Λιβύης, Αρτεμισία, που είναι γνωστή σήμερα ως Σαχάτ.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού εκτίθετο στο «Μουσείο της Ιταλικής Αφρικής» στη Ρώμη, αλλά η συλλογή το 1961 επεστράφη στη Λιβύη και αποθηκεύθηκε στην τράπεζα.
Ο Ιταλός αρχαιολόγος, Serenella Enso, από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, δήλωσε ότι ο κλεμμένος θησαυρός είναι ανεκτίμητης αξίας, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την ιστορική του διάσταση. Η συλλογή δεν είχε μελετηθεί ενδελεχώς από τους ειδικούς, αλλά θεωρείται ως μια μεγάλη απώλεια για τη Λιβυκή κληρονομιά.
--
Πηγή: Фонд Стратешке Културе
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου