Οκτώβριος 10, 2011.
Η αλβανική κυβέρνηση είχε υποχρέωση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της, στο 2 τοις εκατό του ΑΕΠ, ως συνέπεια της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, αλλά σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν υπερέβη το 1,8 τοις εκατό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Shqip», τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2010- ενώ είχε οριστεί στα 25 δις ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί με το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ- εξέπεσε από τους στόχους του, λόγω έλλειψης εσόδων και τον Ιούνιο του 2010, η Αλβανία, μείωσε τον αρχικό προϋπολογισμό για την άμυνα στα 19, δις ή στο 1,6 τοις εκατό του ΑΕΠ. Λόγω όμως συνέχισης των περικοπών το τελικό κόστος των αμυντικών δαπανών έφθασε τα 13,3 δις ευρώ που αντιστοιχεί με 1,08 του ΑΕΠ.
Το 2005 είχε τεθεί στόχος στην Αλβανία από το ΝΑΤΟ, ο αμυντικός προϋπολογισμός της, σταδιακά, πρέπει να φθάσει στο 2 τοις εκατό του ΑΕΠ, το οποίο είναι το ελάχιστο ποσοστό των χωρών μελών της Συμμαχίας. Η εισήγηση, τότε, προέβλεπε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 0,1 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως, έως ότου φθάσει στο προβλεπόμενο όριο.
Αλλά, μονομερώς, το 2006, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες της, πέρα από όσα προβλέπονταν από τα κριτήρια προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έγινε δεκτή με συγκρατημένο ενθουσιασμό από το ΝΑΤΟ, επειδή ήταν μια τεχνητή αύξηση. Εκείνη την εποχή, ο κρατικός προϋπολογισμός για την άμυνα ήταν μόνο 1 τοις εκατό του ΑΕΠ και διπλασίασε τις δαπάνες κάτι που ήταν δύσκολο να τεκμηριωθούν ότι με αυτές επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας.
Η απόφαση, όμως, η οποία είχε ανακοινωθεί, τελικά, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί.
Μια ενδεικτική εικόνα είναι αυτή του 2007, όταν, δηλαδή, η κυβέρνηση της Αλβανίας προγραμμάτισε για πρώτη φορά υψηλές δαπάνες για την Άμυνα, στο κέντρο στρατολόγησης Buvani στον Αυλώνα, οι νέο- παρουσιαζόμενοι έκαναν ασκήσεις με σαγιονάρες και πάνινα παπούτσια.
Η κυβέρνηση συνέχισε να παραμένει πιστή στις υποσχέσεις της όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού στα επόμενα χρόνια, αλλά οι υποσχέσεις, απλά, δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Απεναντίας ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ, έφθασαν το 2009 στο ιστορικό ελάχιστο του 1,02 τοις εκατό του ΑΕΠ. Ποσοστό ίδιο με αυτό της Κροατίας το 2009.
Συγχρόνως, στον αλβανικό στρατό έγινε προτροπή από το ΝΑΤΟ, για μετάβαση από το στρατιωτικό σύστημα των κληρωτών σε στρατό εθελοντών, δημιουργώντας, δηλαδή, επαγγελματίες στρατιώτες έναντι πληρωμής.
Πηγή: Gazeta Tema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου