15 Ιουλίου 2011

Τότε που στη Βόρειο Ήπειρο τα απολυτήρια δίνονταν δίγλωσσα!


Φίλος της ιστοσελίδας μας έστειλε απολυτήριο του Εφτατάξιου Σχολείου Τσερκοβίτσας (Θεολόγο) Αγίων Σαράντα, που δόθηκε σε μαθητή από τη Λεσινίτσα το 1952. Το ενδιαφέρον δεν είναι οι βαθμοί που τότε το άριστα ήταν το 5 αλλά ότι το απολυτήριο είναι δίγλωσσο. Λίγα χρόνια μετά την επικράτηση του κομουνισμού στην Αλβανία, και πριν ακόμα αγριέψει το καθεστώς φαίνεται πως οι Βορειοηπειρώτες κομουνιστές είχαν τα κότσια να απαιτούν από το αλβανικό κράτος δικαιώματα για τους Έλληνες. Φυσικά, αυτοί οι ανυποψίαστοι για το τι θα ακολουθήσει,  Έλληνες πατριώτες κομουνιστές φυλακίστηκαν ως προδότες για να αναλάβουν στη συνέχεια κάποια αγράμματα πειθήνια όργανα του συστήματος που για να δείξουν την αφοσίωση τους, ..
.. μεταξύ άλλων έπρεπε να δείχνουν την αποστροφή τους σε οτιδήποτε Χριστιανικό και Ελληνικό (Δες «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων» του Β. Παπαχρήστου).
Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;! Δεν εννοώ τις φυλακές γιατί ο σωφρονισμός σήμερα  γίνεται με άλλο τρόπο αλλά τους αγράμματους που κινούν τα νήματα της εξουσίας στη Βόρειο Ήπειρο…  
Για να προλάβω κάποιους σχολιαστές που θα θεωρήσουν το παραπάνω, «κακόβουλο σχόλια του πικραμένου Βορειοηπειρώτη», ας αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: Οι πρωτεργάτες των δυναμικών κινητοποιήσεων για τα Ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο (αποχή από τα σχολεία, πορείες, διαδηλώσεις, ξυλοδαρμοί από αλβανούς αστυνομικούς κλπ)  που είχε σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα Ελληνικών σχολείων στις πόλεις Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου αλλά και την αύξηση των ορών διδασκαλίας των Ελληνικών από τέσσερα χρόνια σε εννιά, από τους νέο «πατριώτες» αντιμετωπίζονται στην καλύτερη των περιπτώσεων ως άνθρωποι του παρελθόντος (το είπα όσο πιο κόσμια μπορούσα)!!! Θα πει κάποιος, πως κατέληξε αυτοί οι άνθρωποι να είναι στο περιθώριο;! Εκτός της ευθύνης που έχουν οι ίδιοι, οι υπηρεσίες δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν και αυτό για όσους θέλουν να χρεώνουν τις υπηρεσιακές παρεμβάσεις μόνο στη μία πλευρά. Οι υπηρεσίες είναι παντού και δεν το λέμε γιατί είμαστε μηδενιστές ή για να καλλιεργήσουμε την απαξίωση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευσυνείδητοι πατριώτες και από τις δύο πλευρές που πρέπει να συμπορευτούν σε έναν κοινό αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού και όχι να γίνονται έρμαια των βρικολάκων που τους περιβάλλουν.   






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: