18 Ιουλίου 2011

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011, 21:30



Τα «φιλέτα» των αποκρατικοποιήσεων και η διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Όπως όλα δείχνουν υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για κάποιες κρατικές επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα εκποιήσει το Δημόσιο, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Για αυτό το λόγο, η κα. Κλίντον πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να επισκεφτεί το Σεπτέμβριο την πρωτεύουσα, οπότε και ενδέχεται να οριστικοποιηθεί κάποια συμφωνία, μετά και το πρώτο ραντεβού στην Αθήνα, το οποίο έγινε σε άριστο κλίμα. Ενδεικτικό των επιδιώξεων και ενδιαφερόντων της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι ότι τη συνόδευαν, τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Ρόμπερτ Χόρματς, όσο και ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην περιοχή της Ευρασίας.

Απόλυτη αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα

Κ. Παπούλιας-Χ. Κλίντον
Κ. Παπούλιας-Χ. Κλίντον
Την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον για να βγει η Ελλάδα από την κρίση εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών επαφών με τον Γιώργο Παπανδρέου, Κ. Παπούλια, Ε. Βενιζέλο και Σ. Λαμπρινίδη. «Συμπαραστεκόμαστε σαν φίλος και σύμμαχος στην Ελλάδα. Εκτιμώ την αποφασιστικότητα και τη δουλειά του κ. Παπανδρέου», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλια, υποδεχόμενος την κ. Κλίντον, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη της κ. Κλίντον στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Παπούλιας «σας δεχόμαστε με χαρά, καθώς διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και υπάρχει μία μεγάλη ανθρώπινη γέφυρα ανάμεσά μας, αυτή των Αμερικανών πολιτών με ελληνική καταγωγή. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια του προέδρου Ομπάμα, για τις ειδικές παρεμβάσεις του για το θέμα της κρίσης». «Έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυΐα του ελληνικού λαού. Είμαι εδώ λοιπόν για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για όλη τη δύσκολη δουλειά που σας περιμένει», απάντησε η κ. Κλίντον.
 
Τετ-α-τετ στου Μαξίμου

Τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της μετέφερε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η
Γ. Παπανδρέου-Χ. Κλίντον
Γ. Παπανδρέου-Χ. Κλίντον
υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα.

Η κυρία Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις επιδόσεις μας»

Ε. Βενιζέλος-Χ. Κλίντον
Ε. Βενιζέλος-Χ. Κλίντον
O αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα. Χίλαρι Κλίντον, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την κα. Κλίντον είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συζήτηση επί των λεπτομερειών, αλλά πάντα με πολιτική προσέγγιση, γιατί η αμερικανική κυβέρνηση και η ίδια η υπουργός των Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική εθνική αφήγηση γι' αυτά που κάνει και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ επίσης και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει. Σημειώνουν δε και το παραμικρό επίτευγμα, το παραμικρό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας. Γιατί στόχος πάντα είναι η ανάπτυξη, στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, στόχος είναι να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση της ως μία ανταγωνιστική χώρα μέσα στην ΕΕ και μέσα στην παγκόσμια αγορά».

Επίσκεψη στην Ακρόπολη και υπογραφή διμερούς συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας

Τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της», έδωσε σήμερα από το Μουσείο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον. Από την αίθουσα με φόντο τον Παρθενώνα, ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης και η Αμερικανίδα ομόλογός του υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου, ένα Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα». Ατενίζοντας εξάλλου την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα αξιωματούχος παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».

Στο καλωσόρισμά του στο «σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει την ενότητα των αρχαίων χώρων» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η χώρα μας «υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών», στην καταπολέμηση της οποίας θα προσφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία. Ο κ.Λαμπρινίδης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Πολιτισμού Π.Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά για να είναι σήμερα έτοιμο προς υπογραφή το Μνημόνιο και απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Αμερικανών επισκεπτών που θα δουν αυτούς τους θαυμάσιους θησαυρούς», ενώ παραπέμποντας σε προηγούμενη αναφορά της κ.Κλίντον πως «δεν είναι κοινές μόνον οι πολιτικές μας, είναι και οι αξίες μας», καλωσόρισε «στο σπίτι της» την κ.Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνοντας το κίνητρο της υπεξαίρεσης. Η κ.Κλίντον παρατήρησε πως αυτή είναι η 15η συμφωνία με το ίδιο αντικείμενο που υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες («από την Καμπότζη ως την Κύπρο») και έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν μακρά (40χρονη) παράδοση αφοσίωσης στη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η συνάντηση με τον Α.Σαμαρά

Τo πρωί της Δευτέρας, η κυρία Κλίντον θα συναντηθεί στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, όπου και διαμένει, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Το βράδυ της Κυριακής πάντως θα είναι, όπως η ίδια είπε, «καρφωμένη» στην τηλεόραση καθώς θέλει να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011, 00:04
ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: