1 Ιουνίου 2011

Δικαίωμα στην οδήγηση ζητούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 14:29

Ο βιασμός μιας γυναίκας στη Σαουδική Αραβία εντείνει τις προσπάθειες των γυναικών για τη θέσπιση του δικαιώματός τους στην οδήγηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Okaz», η επιχειρηματίας, το όνομα της οποία δεν δημοσιεύτηκε, κατήγγειλε ότι ο σοφέρ της εκμεταλλεύθηκε τη διέλευσή τους από τη βιομηχανική ζώνη της πόλης Μεντίνα, για να σταματήσει το αυτοκίνητο και να τη βιάσει, με την απειλή περιστρόφου. Ο οδηγός του θύματος συνελήφθη, χωρίς να δοθούν τα στοιχεία του στη δημοσιότητα.

Το περιστατικό αυτό «φουντώνει» τις προσπάθειες των γυναικών για την άρση της απαγόρευσης οδήγησης, η οποία ισχύει για τις ίδιες στη Σαουδική Αραβία. Οι ακτιβίστριες απηύθυναν κάλεσμα στις γυναίκες να αψηφήσουν τον νόμο και να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους στις 17 Ιουνίου.

Μία από τις τολμηρές γυναίκες οδηγούς, η Μάναλ αλ-Σαρίφ, που αγνόησε την απαγόρευση και συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από 10 ημέρες και αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση. Η 32χρονη σύμβουλος ασφαλείας της Πληροφορικής είχε ανεβάσει στο youtube βίντεο που την έδειχνε να οδηγεί το αυτοκίνητό της. Η αλ Σαρίφ, διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού, εξηγούσε στο βίντεο ότι η παράλογη αυτή απαγόρευση μετέτρεπε συχνά τις μετακινήσεις της σε εφιάλτη. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να απασχολούν έναν σοφέρ ή, εάν δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, να εξαρτώνται από την καλή θέληση των αρσενικών μελών της οικογενείας τους.

Το θέμα της σύλληψης της 32χρονης πήρε μεγάλες διαστάσεις στη Σαουδική Αραβία, με τον βασιλιά Αμπντάλα να λαμβάνει αίτημα απελευθέρωσης της γυναίκας, συνοδευόμενο από 3.345 υπογραφές, με τους υπογράφοντες να ζητούν από τον μονάρχη «να λάβει μια σοφή απόφαση για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν». Ταυτόχρονα, 24.000 άνθρωποι εξέφρασαν μέσω του facebook τη συμπαράστασή τους στην αλ Σαρίφ, με τις ακτιβίστριες να δηλώνουν πως η απαγόρευση δεν έχει νομική υπόσταση, αλλά βασίζεται σε σχετική φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα), η οποία εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία, η νομοθεσία της οποίας βασίζεται σε μία δογματική ερμηνεία του Ισλάμ, που προβλέπει ισχυρό φυλετικό διαχωρισμό.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 14:29
ΠΗΓΗ:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: