Αξιότιμε κύριε διευθύνοντα τη συνεδρίαση,
Αξιότιμοι συνάδελφοι.
Το χρόνο που έρχεται η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα διεξάγει την γενική απογραφή του πληθυσμού. Είναι η δεύτερη απογραφή στη χώρα μας μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Κατά την απογραφή του έτους 2001, από την ελληνική μειονότητα, την οργάνωση «Ομόνοια», αλλά και από τις άλλες μειονότητες, ζητήθηκε μαζί με τις άλλες γενικότητες να συμπεριληφθεί στο ερωτηματολόγιο και το ζήτημα της εθνικότητας, της μητρικής γλώσσας και τη θρησκείας. Λόγω της ελλείψεως πολιτικής βούλησης, αυτό δεν έγινε ποτέ.
Μετά από την απογραφή εκείνη, το αίτημα των μειονοτήτων είναι το ίδιο, αλλά δεν είναι μόνο αυτών, είναι επίσης και μια απαίτηση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαιτεί εν τέλει η χώρα μας να έχει ένα σωστό αποτέλεσμα σχετικά με τις μειονότητες, μέσω μιας αδιαμφισβήτητης διαδικασίας, την γεωγραφική τους έκτασή και την αριθμητική τους διάσταση. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία που έχουμε για να πραγματοποιήσουμε αυτόν μας το στόχο το έτος που μας έρχεται, αλλά που είναι ταυτόχρονα και στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω να είμαι σαφής, η απογραφή και η συμπερίληψη των στοιχείων αυτών στο ερωτηματολόγιο δεν αποτελεί αυτοσκοπό, δεν έχει ως μοναδικό στόχο να αναδείξει τους αριθμούς, αλλά είναι το μοναδικό σύγχρονο μέσο, και ως τέτοια θα πρέπει να δούμε. Αυτή χρησιμοποιείται από όλα τα σύγχρονα κράτη για την χάραξη της πολιτική τους απέναντι στους ανθρώπους των εθνικών, πολιτισμικών, γλωσσικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σύμφωνα με τα πρότυπα, όπως έχουν κατοχυρωθεί στις διεθνείς συμβάσεις.
Κατά συνέπεια, κ. Υπουργέ, μιας και είστε παρόν, θα επιθυμούσαμε να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας και να συμβάλουμε στην διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, γιατί το τελευταίο διάστημα, περιστασιακά, παρακολουθούμε στα μέσα ενημέρωσης αντιφατικές πληροφορίες, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση, μπέρδεμα και κινδυνεύουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον τρόπο διεξαγωγής και το πόρισμα αυτής της πολύ σημαντικής και στρατηγικής διαδικασίας, σύμφωνα με την αξιολόγησή μας.
Εμείς θα επιθυμούσαμε, και το έχουμε προτείνει και πριν από μερικούς μήνες, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να καλέσετε τους εκπροσώπους των επίσημα αναγνωρισμένων μειονοτήτων στη χώρα μας σε μια διαβούλευση και να τους κάνετε συμμετέχοντες στη διαδικασία της γενικής απογραφής του πληθυσμού.
Κατά δεύτερον, θα πρέπει να καλέσετε και να έχετε συνεχώς παρόντες τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία αυτή. Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τους πολίτες, το κοινό, τις λεπτομέρειες διεξαγωγής αυτής της γενικής απογραφής του πληθυσμού. Είναι καιρός να δοθεί στο κοινό το τελικό ερωτηματολόγιο, την ερμηνεία του και θα θέλαμε να το κάνετε με πλήρη διαφάνεια, να είσαστε σύννομοι με τις δεσμεύσεις της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την διεξαγωγή της γενικής απογραφής του πληθυσμού και να μην ξεχάσετε ούτε για μια στιγμή ότι θα χρειαστεί συνεργασία, χρειάζεται διαφάνεια, για να μην οδηγήσετε τα μέλη των μειονοτήτων να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, όπως συνέβη το 2001.
Τον χρόνο που έρχεται η απογραφή δεν θα συμβεί μόνο στη χώρα μας. Γενική απογραφή του πληθυσμού θα γίνει και στις γείτονες χώρες. Παρακολουθείτε την συζήτηση που λαμβάνει χώρα, παρακολουθείτε τα αλβανικά κόμματα με τα δίκαια αιτήματά τους στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι οποίοι θέλουν μια σωστή απογραφή, μια δίκαιη απογραφή, μια απογραφή η οποία θα λύσει προβλήματα και όχι να δημιουργήσει προβλήματα.
Αυτής της απόψεως είμαστε, μια τέτοια απογραφή πληθυσμού ζητάμε και θα είμαστε επίμονοι ώστε και εσείς, κύριε Υπουργέ, να είσαστε συνεπής με τη δέσμευσή σας για την πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής ενέργειας για τη χώρα, στην την ενταξιακή της πορεία.
Σας ευχαριστώ!
Αλβανική Βουλή, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου του 2010
neolaia-kead.blogspot.com Πηγή:Δερόπολη
14 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου