15 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση μνήμης για τον Αριστοτέλη Γκούμα με θέμα:

Νεολαία's εικόνα


 «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός απέναντι στην έξαρση του Αλβανικού Εθνικισμού»

13 Οκτωβρίου 2010, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στους Αμπελόκηπους, με πρωτοβουλία της Ένωσης Χειμαρριωτών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του αδικοχαμένου συμπατριώτη μας, Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος, τον προηγούμενο Αύγουστο, υπήρξε θύμα του Αλβανικού εθνικισμού, πληρώνοντας με τη ζωή του το αναυθαίρετο δικαίωμά του να μιλά την ελληνική γλώσσα, να τιμά την καταγωγή και την ιστορία του έθνους του.
Το θέμα της εκδήλωσης : «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός απέναντι στην έξαρση του Αλβανικού Εθνικισμού», υπήρξε κίνητρο, όχι μόνο για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά αποτέλεσε, κυρίως, λόγο εσωτερικής ταλάντευσης και αναδιάρθρωσης του τρόπου σκέψης των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα και στη συνέχεια ακολούθησε προβολή βίντεο με τους γονείς και τον αδερφό του δολοφονημένου νέου. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Άγγελος Συρίγος, Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την έναρξη των ομιλιών πραγματοποίησε ο κ. Βασίλης Μπολάνος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "ΟΜΟΝΟΙΑ", ο οποίος αναφερόμενος στο τραγικό γεγονός τόνισε πως «...υπάρχουν πολλοί νέοι εντός της Αλβανίας οι οποίοι έχουν ποτιστεί απ’ οτιδήποτε μη ελληνικό, αλλά δεν πρέπει να τους βάζουμέ όλους σε ένα τσουβάλι….η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει και να κάνει έμπρακτα βήματα….».
Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης - Βουλευτής Ροδόπης Νέας Δημοκρατίας, επικέντρωσε την ομιλία του στο άνοιγμα των ιδιωτικών ελληνικών σχολείων στη Χιμάρα, την Κορυτσά, τα Τίρανα και στη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Παντούλας, βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «….η Αλβανία πρέπει να λάβει υπ όψιν πως, για να πάρει από την Ελλάδα πρέπει και να δώσει και οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών….»
Ακολούθησε ο κ. Μάκης Βορίδης, Βουλευτής Υπ. Αττικής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ , υπογραμμίζοντας πως «... η δολοφονία του Γκούμα αποτελεί καλλιέργεια ενός μίσους που δημιουργείται απ την Αλβανία και γίνεται με τη στήριξη και τις πλάτες της….είναι μια συνέχεια των διωγμών των Βορειοηπειρωτών απ την εποχή του Χότζα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα αποκομμένο γεγονός …».
Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, εκπροσωπώντας το Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), αναφέρθηκε στην κατάρρευση του επίσημου δόγματος της Αλβανίας για τα όρια του Ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας.
Έπειτα ο κ. Σταύρος Λυγερός, συγγραφέας και δημοσιογράφος τόνισε πως είναι ανησυχητικό που όλο και πιο λίγοι βορειοηπερώτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Αλβανία.
Ο άμεσος λόγος του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, οικονομολόγου, συγγραφέως και αναλυτή διεθνών σχέσεων, προκάλεσε το ενδιαφέρον, καθώς η αναφορά του στους σύγχρονους ήρωες Τάσο Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού και Σμηναγό Ηλιάκη συγκίνησε το κοινό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε έντονο συγκινησιακό κλίμα, αλλά δεν έλειψαν και αρκετές αντιδράσεις του κόσμου προς τους ομιλητές όταν εκείνοι πλατείαζαν, ξεφεύγοντας από το θέμα, δίνοντας την εντύπωση μιας μη ουσιώδους παρουσίας, αλλά υποκινούμενης από πολιτικούς και κομματικούς λόγους. Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και του Σωματείου της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών».
ΠΗΓΗ:| Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: