13 Οκτωβρίου 2010

Ο 1ος Πρόεδρος της Αργεντινής ήτανε ο Βόρειο Ηπειρώτης Βαρθολομαίος Μίτρε Μητρόπουλος.

 

Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής, ο Στρατηγός Βαρθολομαίος Μίτρε Μαρτίνεζ, ήταν Ηπειρώτης και συγκεκριμένα Βορειοηπειρώτης.
Γι’ αυτό η Νεολαία Βορειοηπειρωτών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου Γένοβα - Μπουένος Άιρες, οργάνωσαν πρόσφατα στο Ζάππειο σχετική εκδήλωση.
Όπως τονίστηκε, ο Στρατηγός γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1821 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ήταν το πρώτο παιδί (από τα 4) του Αμβρόσιου Εστανίσλαο ντε λα Κονσεπσιόν Μίτρε Κάμπος, ο οποίος κατάγονταν από τη Χειμμάρα.
Σε ηλικία 25 ετών πήγε στο Μπουένος Αϊρες, όπου παντρεύτηκε τη Χοσέφα Μαρτίνεζ με την οποία γέννησε τον Βαρθολομαίο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Οργάνωσης της Ελληνικής Κοινότητας της Αργεντινής "Νόστος", Χριστίνα Τσαρδίκου, το επίθετο Μίτρε προερχόταν από το Μητρόπουλος.
Ο Βαρθολομαίος Μίτρε Μαρτίνεζ εργάστηκε ως δημοσιογράφος και στρατιωτικός. Τον Ιανουάριο του 1841 παντρεύτηκε τη Ντελφίνα Μαρία Λουίζα ντε Βεντία Πέρεζ με την οποία και απέκτησε 6 παιδιά. Το 1846 έγινε Συνταγματάρχης του Ουρουγουανικού Στρατού.
Αφού έζησε και σε άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής, επέστρεψε στην Αργεντινή όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά της πράγματα.
Στις 3 Μαϊου 1860 έγινε Κυβερνήτης της Περιφέρειας του Μπουένος Άϊρες. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1861 ηγήθηκε της τελικής νίκης του Μπουένος Άιρες στη μάχη του Παβόν, ενάντια στα στρατεύματα της Αργεντίνικης Συνομοσπονδίας, διαλύοντάς τη. Επανιδρύθηκε έτσι η Δημοκρατία της Αργεντινής, της οποίας εξελέγη Πρόεδρος στις 12 Οκτωβρίου 1862, με το κόμμα των Φιλελευθέρων, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1868.
Ήταν ο 6ος Πρόεδρος της ενιαίας Αργεντ ίνικης Δημοκρατίας, την οποία για 30 χρόνια είχε εγκαταστήσει η Αργεντίνικη Συνομοσπονδία, και ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν γεννήθηκε ως υπήκοος της Ισπανίας (ανεξαρτητοποιήθηκε το 1816). Ο Βαρθολομαίος Μίτρε απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου 1906.                                                           ΠΗΓΗ:ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: