Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέγραψε, ήδη (23/1), την Απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες παραχωρείται το εν λόγω δικαίωμα, όπως αυτά απεικονίζονται στους κάτωθι χάρτες.
Στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.
Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται αποδεκτό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, καθώς και από την HELLENiQ Energy, για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2».
Μέσα στις επόμενες ημέρες, δημοσιεύεται η Διακήρυξη του Διαγωνισμού, κατόπιν εισήγησης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία αφορά στην αδειοδότηση νέων περιοχών, με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Η Διακήρυξη θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς υποφακέλους: α) νομιμοποιητικά έγγραφα, β) έγγραφα οικονομικής ικανότητας, γ) έγγραφα τεχνικής ικανότητας και δ) ανταγωνιστικά στοιχεία και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες.
Αφού υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενα μέρη (θα μπορούσαν να είναι και άλλες εταιρείες, εκτός δηλαδή από τις Chevron και HELLENiQ Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών από Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ. Θα επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά (ανά περιοχή) και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
Τέλος, θα γίνει η υποβολή των τελικών Συμβάσεων Μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η Κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διαγωνιστική διαδικασία που αναμένεται να φέρει τη Chevron στη Νότια Πελοπόννησο, σηματοδοτεί η απόφαση που αναμένεται να εκδώσει πιθανότατα και σήμερα το ΥΠΕΝ για τη παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης.
Στη πράξη η υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει τις συντεταγμένες των δύο μπλοκς, του «Νότια Πελοπόννησος» που διεκδικεί η Chevron, όσο και του διπλανού του «Α2» που χορηγείται στην Helleniq Energy, και θα εμπεριέχει τους χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται και η τελική έκταση των οικοπέδων που θα μισθωθούν στους παραχωρησιούχους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ακριβής έκταση του μπλοκ «South Peloponnese», όπως ονομάζεται αυτό που διεκδικεί η Chevron, καθορίζεται τελικά στα 10.604 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και του ακριβώς διπλανού, της Helleniq Energy, στα 826 τ.χλμ. Είναι το μικρό μπλοκ «Α2» που παραχωρείται στον ελληνικό όμιλο ως αντάλλαγμα για την επιστροφή τμήματος του «οικοπέδου 10» πίσω στο Δημόσιο για τις ανάγκες του υπό δημιουργία «Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Ιονίου».
Στην ουσία, η απόφαση με τα ακριβή όρια, τις συντεταγμένες και τον τύπο της σύμβασης παραχώρησης σημαίνει ότι βγαίνει στον «αέρα» ο διεθνής διαγωνισμός, η προκήρυξη του οποίου αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ημερομηνία
Η ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού
Αυτό θα αποτελέσει και τυπικά την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού, με τα ενδιαφερόμενα μέρη να καλούνται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός 90 ημερών.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό, όπου δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε τυχόν ενδιαφερόμενος, αλλά βασικός διεκδικητής είναι η Chevron, αναμένεται γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου.
Αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών και θα υποβάλει στη συνέχεια τη σχετική της εισήγηση προς το υπουργείο.
Εφόσον αυτό αποδεχτεί την εισήγηση για τον προτιμητέο ανάδοχο, τότε, κατόπιν διαπραγμάτευσης με την εταιρεία, οριστικοποιείται η σύμβαση μίσθωσης και συνυπογράφεται από τα δύο μέρη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Της ανακήρυξης οριστικού παραχωρησιούχου πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που με τη σειρά του σημαίνει ότι κάπου προς τα τέλη του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα. Τότε θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος των ερευνών στις θάλασσες της Πελοποννήσου.
Προσπάθεια να συμπτυχθούν οι χρόνοι των ερευνών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιδίωξη της ΕΔΕΥΕΠ και της κυβέρνησης είναι στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, σε συννενόηση πάντα με τον επενδυτή, να συμπτυχθούν οι χρόνοι και οι διαδικασίες που θα περιγράφονται στο διαγωνισμό.
Τούτο σημαίνει ότι διεξάγονται ήδη σχετικές συζητήσεις μεταξύ της ΕΔΕΥΕΠ και του βασικού ενδιαφερόμενου, προκειμένου τυχόν συμφωνία να σμικρυνθεί η χρονική διάρκεια των ερευνών κατά την πρώτη και τη δεύτερη φάση, να συμπεριληφθεί στο κείμενο του διαγωνισμού που θα δημοσιευτεί προσεχώς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα σε υφιστάμενες παραχωρήσεις, η διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης φάσης των ερευνών, κανονικά διαρκούν συνολικά 7 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες οι χρόνοι είναι μικρότεροι.
Στόχος σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΔΕΥΕΠ, είναι καλώς εχόντων πραγμάτων να φτάσουμε σε ερευνητική γεώτρηση γύρω στο 2030, ει δυνατόν και νωρίτερα.
Το παράδειγμα της Exxon και η διάρκεια της παραχώρησης
Στη προκειμένη περίπτωση θα επιχειρηθεί να επαναληφθεί το παράδειγμα της Exxon. Η αμερικανική εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση των κρητικών μπλοκ από τη γαλλική Τotal τον Ιούλιο του 2022 και εντός μερικών μηνών, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, έβγαλε πλοίο για σεισμικές έρευνες 2D, ενώ την επόμενη χρονιά προχώρησε σε έρευνες 3D και σε περιβαλλοντική μελέτη.
Στην περίπτωση της Exxon, αν πάρει απόφαση για ερευνητική γεώτρηση μέσα στο επόμενο 3μηνο, τότε αυτή υπολογίζεται να λάβει χώρα το 2026. Τέσσερα δηλαδή χρόνια από τότε που ανέλαβε και στην πράξη παραχωρησιούχος στα δύο μπλοκς, κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων, εφόσον φυσικά το στοίχημα κερδηθεί.
Τα ενθαρρυντικά άλλωστε ευρήματα από τις μέχρι τώρα έρευνες της Exxon στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης είναι και το νήμα, όπως λέγεται, που έβαλε τη Chevron στο παιχνίδι των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Ενα άλλο κεφάλαιο αφορά τη διάρκεια της παραχώρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελεί υπό διαπραγμάτευση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να επιλεγεί το μοντέλο των παλαιότερων συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση, διάρκειας 25 ετών. Τα χρόνια αυτά προστίθενται σε αυτά που αφορούν τη πρώτη φάση των ερευνών.
Έρχονται και νέες παραχωρήσεις
Τα παραπάνω μπορεί να μην είναι παρά μόνο η αρχή. Σε μια συγκυρία όπου τα σημάδια για επαναξιολόγηση των πράσινων στόχων πυκνώνουν στην Ευρώπη και διεθνώς και το story του Green Transition ξαναγράφεται, ένα ακόμη δείγμα της εντυπωσιακής αλλαγής στην οπτική γωνία της κυβέρνησης, είναι και οι πληροφορίες ότι επίκεινται και νέες παραχωρήσεις.
Κρίνοντας τόσο από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ της Δευτέρας που ανέφερε ότι «στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών», όσο και από τα όσα ανέφερε προχθές στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, υπάρχει συζήτηση για διεύρυνση της έκτασης των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
«Αυξήσαμε την υπό παραχώρηση έκταση στην Ελλάδα κατά 25% και υπάρχει συζήτηση για περαιτέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ποιες μπορεί να είναι οι νέες περιοχές, θέμα που έχει αναλάβει να μελετήσει η ΕΔΕΥΕΠ σε συνδυασμό φυσικά με το ενδιαφέρον που προκύπτει από τις επαφές της με το επενδυτικό κοινό.
Αυτά όλα φυσικά δεν σημαίνουν ότι είναι διασφαλισμένη η εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, όπως εσφαλμένα σπεύδουν ξανά κάποιοι να προεξοφλήσουν, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει ούτε μισή ερευνητική γεώτρηση στις συγκεκριμένες θάλασσες. Απλώς η ταυτόχρονη παρουσία και μάλιστα στην ίδια περιοχή, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, και πιθανώς η προκήρυξη διαγωνισμών και για νέες περιοχές, θα αυξήσουν προφανώς τον ανταγωνισμό, άρα και τις πιθανότητες επιτυχίας.
Άλλωστε τα εφαπτόμενα μπλοκς από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι και τη Κρήτη, δημιουργούν πλέον ένα συνεχόμενο πεδίο, έκτασης όση η Πελοπόννησος, η Στερεά και η Εύβοια, μαζί.
Αθροιστικά και τα τρία συνεχόμενα οικόπεδα, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης και αυτό της «Νότιας Πελοποννήσου», εκτείνονται σε πάνω από 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελούν κομμάτια της ίδιας γεωλογικής λεκάνης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα σχέδια των τωρινών και αυριανών παραχωρησιούχων, όπου ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται ότι θα είναι κυρίαρχος.
Πηγή: https://energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου