10 Ιουλίου 2024

Ξενοδόχοι στην Αλβανία: Οι τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα είναι φτωχοί



Η Αλβανία καταγράφει σημαντική αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών, με τα στοιχεία να δείχνουν αυξημένες αφίξεις τουριστών μέσω του αεροδρομίου «Μητέρα Τερέζα», του λιμανιού του Δυρραχίου και άλλων χερσαίων συνοριακών σημείων. Ο Ζακ Τοπούζι,

πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχειακού Τουρισμού, δήλωσε στο SCAN TV ότι η αύξηση ανέρχεται στο 38%, με ιδιαίτερη προτίμηση στις πόλεις Τίρανα, Αργυρόκαστρο, Μπεράτι και Κρούγια.

«Έχουμε σημειώσει αύξηση 38%. Στους τελευταίους έξι μήνες, το 95% των τουριστών στην Αλβανία είναι Ευρωπαίοι, με σχεδόν το 75% αυτών να προέρχονται από την περιοχή ή να είναι Αλβανοί μετανάστες. Πρέπει να κάνουμε μια σωστή ανάλυση για να τους εξυπηρετήσουμε καλύτερα», δήλωσε ο Τοπούζι.

Ωστόσο, ο Τοπούζι σημειώνει ότι η προβολή της Αλβανίας ως προορισμού χαμηλού κόστους έχει επηρεάσει αρνητικά τον τουριστικό κλάδο. «Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται με μικρό προϋπολογισμό. Αν τους δείτε στο αεροδρόμιο, υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν με εισιτήρια 40 ευρώ. Δεν ξοδεύουν σε ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία, και αυτό είναι το πρόβλημα του φετινού τουρισμού στην Αλβανία», επισήμανε.

Ο Τοπούζι τόνισε την ανάγκη για αειφόρο τουρισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών, των υποδομών διαμονής και του εξειδικευμένου προσωπικού. Παρόλο που οι μισθοί στον τομέα είναι ανταγωνιστικοί, η Αλβανία υστερεί σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. «Μέσα σε επτά χρόνια, τριπλασιάσαμε τη δυνατότητα φιλοξενίας, ενώ σχεδόν 45.000 εργαζόμενοι φεύγουν κάθε χρόνο. Έχουμε δύο αντίθετες τάσεις: αύξηση της δυναμικότητας και ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι εργαζόμενοι αποχωρούν», πρόσθεσε.

 Η βραχυπρόθεσμη τουριστική σεζόν αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Αλβανία κατατάσσεται στην 108η θέση από 117 χώρες όσον αφορά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, γεγονός που δυσχεραίνει τη διατήρηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Το 2024, η Αλβανία αναμένεται να φιλοξενήσει 14 εκατομμύρια επισκέπτες. Η βελτίωση των οδικών υποδομών αναμένεται να διευκολύνει την κίνηση και να συμβάλει στην αύξηση των επισκέψεων.

Πηγή: https://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: