Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο ηχηρές φωνές στη Σύνοδο Κορυφής κατά των κυρώσεων στη Τουρκία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο EURACTIV, στον απόηχο άλλης μιας συνόδου που εξελίχθηκε σε φιάσκο για τις προσδοκίες της Ελλλάδας και της Κύπρου.
«Η Γερμανί
δα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι ηγέτες της Ε.Ε. που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν οι πηγές.Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση της Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες μετρίασε τη ρητορική της στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, οι ηγέτες της Ε.Ε. καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις μονομερείς δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, στην πράξη, πήραν μια ήπια στάση, δίνοντας στην Άγκυρα άλλη μια περίοδο χάριτος τριών μηνών.
Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να προσθέσουν νέα ονόματα ατόμων και εταιρειών στη μαύρη λίστα που υπάρχει επί του παρόντος για τις «μη εξουσιοδοτημένες» γεωτρήσεις αερίου της Τουρκίας εκτός Κύπρου.
Ωστόσο, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής είχαν μικρή προστιθέμενη αξία, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις γεωτρήσεις εκτός Κύπρου.
Επιπλέον, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει αναφορά «το αργότερο τον Μάρτιο του 2021» σχετικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας συνολικά και να διερευνήσουν «επιλογές και μέσα για το πώς να προχωρήσουμε».
Οι ηγέτες κατέστησαν επίσης σαφές ότι η «θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι», υποσχόμενοι στην Τουρκία τη συνέχιση οικονομικής βοήθειας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Επίσης, δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν συντονισμό στο θέμα της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η Γερμανία, η οποία ασκεί την τρέχουσα προεδρία της Ε.Ε., αντιτάχθηκε εξαρχής στις κυρώσεις και ήθελε να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Οι διπλωμάτες υπολόγισαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ότι η στάση της Σόφιας για το ζήτημα των κυρώσεων δεν μπορούσε να προβλεφθεί.
«Ο ηγέτης της Βουλγαρίας Μπορίσοφ είναι γνωστός φίλος του Ερντογάν και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο EURACTIV την περασμένη εβδομάδα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η στάση της Γερμανίας και της Βουλγαρίας έχει επίσης μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μπορίσοφ ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια της Ε.Ε (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με τη Νέα Δημοκρατία.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου